Home » Uiterlijke verzorging & Beauty tips » Sauna kopen? Tips voor een sauna bij jou thuis

Sauna kopen? Tips voor een sauna bij jou thuis

Leestijd: 4 minuten

Je gaat graag naar de sauna of je zit liever in je eentje te zweten? Dan heb je misschien het idee om een sauna te kopen voor thuis. Deze Noord Europese manier om je te ontspannen wordt ook in Nederland steeds populairder en er een thuis hebben heeft zo zijn voordelen. Maar waar moet je opletten als je een sauna kopen voor thuis gaat? We vertellen je het hier.

Naar de sauna is gezond

Een van de redenen naar de sauna te gaan, is natuurlijk omdat het een heerlijk ontspannen dagje uit is. Je laat de stress voor even achter je en geeft je lichaam een kleine oppepper. Regelmatig naar de sauna gaan heeft ook een aantal voordelen voor je gezondheid. Naast dat het een goede boost is voor je immuunsysteem, kan het ook helpen bij klachten bij artritis en reuma. In het artikel Waarom naar de sauna gaan we dieper in op de voordelen van de sauna.

Waarom een sauna thuis?

thuis in de sauna Veel mensen denken na over het kopen van een sauna voor bij hun thuis. Maar waarom zou je zo een cabine bij je thuis plaatsten?

Ten eerste is het jouw sauna, het is privé en daardoor voel je je veiliger. Je zit niet in een kleien ruimte met mensen die je niet kent. Je hoeft je niet beschaamt te voelen over je lichaam, waardoor je je beter kan ontspannen. Maar ook de hygiëne heb je zelf in de handen weet je zeker dat de sauna schoon is.
Daarnaast kun je naar de sauna wanneer het jou schikt. Er zijn immers geen sluitingstijden en je hoeft er geen afspraak voor te maken. Vind je toevallig een gaatje in je agenda, dan zet je de knop op aan en binnen de kortste tijd zit je in de sauna.
Thuis naar de sauna gaan is een sociale gebeurtenis. In de openbare sauna’s wordt vaak van je gevraagd om vooral de stilte te bewaren. Maar thuis nodig je je vrienden uit en maakt het niet uit of je diepe conversaties voert of stil bent. In jouw sauna gelden jouw regels.
Als je naar een openbare sauna gaat dan heb je het te doen met de sauna die zij daar hebben. Maar een sauna thuis kun je helemaal aanpassen aan jouw voorkeuren, stijl en soort warmtebron. De markt voor thuissauna’s wordt met de dag groter, zo ook de keuzemogelijkheden.

Waar moet je opletten

Een sauna is niet zomaar een kleine ruimte die je verwarmt. Er zit een idee en een heel systeem achter. Er zijn dan ook een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten als je een sauna wilt kopen voor thuis. Daarnaast zijn er verschillende soorten sauna’s te koop, waarbij je de keuze hebt in warmtebron en materiaal. Hieronder zetten we de belangrijkste punten even voor je op een rijtje.

Waar zet je de sauna

De plek die je vrij maakt voor de sauna bepaalt een aantal dingen. Zet je de sauna achterin de tuin of komt hij in een ongebruikte kamer op de tweede verdieping, dit bepaalt de afmetingen en de isolatie die nodig is, maar ook de hoeveelheid stroom die je nodig hebt om de sauna te verwarmen.

Bepaal de maat

De maat die je kiest, hangt af van de plaats waar hij komt, maar ook of je de sauna voor een persoon laat maken of dat je er met je hele voetbalclub in wilt zitten. Ook of je kiest voor ligbanken of alleen zitplaatsen is belangrijk voor de maat van de sauna.

De materialen

sauna kopen voor thuisDe traditionele sauna is van cederhout. Dit hout geurt lekker als het warm wordt en dood ook nog eens schimmels en bacteriën. Wel zo handig in voor een warme plek als een sauna. Denk ook aan de vloersoort, want je wilt natuurlijk niet dat je voeten verbranden op een hete vloer. Ook de vloer van de plek waar de sauna komt te staan moet tegen een beetje warmte kunnen. Ondanks dat de sauna niet veel warmte af geeft aan de buitenwereld, is het wel verstandig daar rekening mee te houden. De constructie van de sauna is van massief hout, dus dat weegt bij elkaar ook nog wel het een en ander. Zorg dan ook dat je een plek kiest die dit gewicht kan dragen.

De soort verwarmingsbron

Een sauna verwarm je op verschillende manieren. Je hebt daar dan ook een keuze in al zijn sommige manieren beter voor de bijvoorbeeld buitens huis en de andere meer voor binnenshuis. Je kunt kiezen uit kachels die verwarmen met hout, gas of elektriciteit. Ook is er de infrarood sauna, die een lagere warmte creëert maar die goed is bij spier en gewrichtspijn. Deze sauna verwarmt je lichaam door infraroodstraling en heeft daarvoor infraroodlampen in het plafond hangen.

De stroombron

Een sauna op elektriciteit vereist een bepaald vermogen om de ruimte te verwarmen. Hoe groter de ruimte en hoe kouder de omgeving, hoe meer vermogen je nodig hebt. Houd daar dus rekening mee. Ook met de eventuele aanpassingen in de stoppenkast en de isolatie die je wilt gebruiken.

De perfecte ambiance

Als het goed is, ga je flink wat tijd in de sauna vertoeven, dus waarom niet wat meer sfeer toevoegen? Zo kun je door gekleurd licht ook meteen een kleurentherapie toevoegen, etherische olie verstuivers zorgen voor ontspannende geurtjes en een geluidsinstallatie voor heerlijke relaxte muziek tijdens het zweten. Maak van je sauna jouw ontspanningsparadijsje.

Kies je stijl

En zoals met elke aanpassing in je huis, is een sauna ook aan te passen aan jouw stijl en smaak. Ze zijn opmaat te maken, of in verschillende vormen en maten standaard te koop. De keuze in materialen en kleuren is ruim, dus er zit waarschijnlijk heus wat voor jou bij.

Denk er goed over na

De keuze om een sauna in huis te plaatsen is snel gemaakt, maar zoals je ziet, is er wel wat stof tot nadenken. Een privé sauna is een prijzige aankoop, dus is het belangrijk dat je goed nadenkt over je doel met de sauna, de plek en welke warmte bron. Maar ben je er uit en weet je wat je wilt, neem dan een kijkje bij onze selectie favorieten.

Bekijk alle sauna’s op Bol.com

Plaats een reactie