Iedereen heeft de afgelopen jaren wel eens gehoord over Bitcoin, de snelle stijgingen, de harde dalingen, kortom over de ups en downs van Bitcoin, maar wat is het nu eigenlijk? Waarom hebben mensen het er zo vaak over? Wat is de waarde en hoeveel zijn er van gemaakt? Wij leggen het je allemaal hier uit.
Bitcoin is de eerste cryptomunt die ooit is gemaakt. Het is een gedecentraliseerde digitale valuta die kan worden gebruikt om betalingen op mondiaal niveau uit te voeren zonder dat er derden nodig zijn, dat wil zeggen een derde persoon of entiteit, zoals bijvoorbeeld overheden, banken of andere financiële instellingen.
Bitcoin is digitaal, er zijn dus geen fysieke munten of biljetten of papiergeld, Bitcoin bestaat op het internet en dat betekent dat het niet kan worden gestopt, en sinds 2009, toen het netwerk voor het eerst werd gemaakt, is het Bitcoin-netwerk nooit gestopt en nooit gecompromitteerd.
Bitcoin kan via internet van persoon tot persoon worden overgedragen, het is een snellere en goedkopere manier om overal ter wereld geld over te maken en er zijn geen grenzen aan hoeveel je kunt overboeken. In vergelijking met de traditionele vorm van geld heeft Bitcoin een duidelijk vooraf gedefinieerd monetair beleid dat niet kan worden gewijzigd.
Dit monetaire beleid is wiskundig geprogrammeerd en klinkt als volgt:
- Er zullen ooit maar 21 miljoen BTC gecreëerd worden.
- Elke 10 minuten wordt er een bekend aantal Bitcoin munten aangemaakt, momenteel 6,25.
- Elke 4 jaar wordt het aantal Bitcoins dat elke 10 minuten wordt vrijgegeven gehalveerd, een proces dat Halving wordt genoemd.

Wie heeft Bitcoin gemaakt?
Bitcoin is in 2009 gemaakt door een anonieme groep of een persoon genaamd Satoshi Nakamoto, wat eigenlijk een bijnaam is die wordt gebruikt om de ware identiteit van de maker te verbergen.Het feit dat we tot op de dag van vandaag de ware identiteit niet kennen, speelt een cruciale rol in de stabiliteit en acceptatie van Bitcoin.
Als we er ooit achter komen wie Bitcoin heeft gemaakt, zal dat waarschijnlijk het vertrouwen en de acceptatie ervan aantasten.
Er zijn nog steeds honderden portemonnees die oorspronkelijk door Satoshi Nakamoto zijn gemaakt en die miljarden euro’s aan Bitcoin bevatten die sinds 2009 niet meer zijn aangeraakt.
Beslissingen over Bitcoin
Zonder een leider neemt de bitcoin gemeenschap beslissingen via een proces, wat consensus wordt genoemd. Miners, investeerders en ontwikkelaars bespreken de veranderingen die moeten worden doorgevoerd. Dit is een proces dat de stabiliteit en veiligheid van het netwerk verzekert en wijzigingen met negatieve of egoïstische bedoelingen voorkomt, omdat het bijna onmogelijk is om zoveel verschillende entiteiten over de hele wereld te corrumperen en het erg duur is om een aanval te starten en te onderhouden op het Bitcoin-netwerk.
Bitcoin is ontworpen om gedecentraliseerd te zijn, niet om eigendom te zijn van een specifieke persoon, entiteit of land. Het is een munt voor alle mensen, het kan eigendom zijn van mij, jou of iemand die de kennis heeft om te communiceren met het Bitcoin-netwerk.
Hoe Bitcoin werkt
De Bitcoin cryptomunt is gebouwd op een wereldwijd gedistribueerd digitaal grootboek dat de blockchain wordt genoemd.Blockchain is in wezen een database die informatie over elke transactie vastlegt in datablokken die aan elkaar zijn gekoppeld, vandaar de naam blockchain, oftewel blokken gekoppeld in een keten.
Dit grootboek wordt over de hele wereld verspreid op duizenden computers die worden beheerd door iedereen die het Bitcoin netwerk wil ondersteunen. Elke transactie is transparant en bevat de verkoper en koper vertegenwoordigd door de publieke sleutel – geen specifieke naam of identiteit – de datum en tijd, de transactiewaarde en een transactie-ID vertegenwoordigd door een unieke identificatiecode.
Al deze transacties worden in chronologische volgorde op de blockchain vastgelegd en kunnen niet meer worden gewijzigd als ze eenmaal op de blockchain zijn vastgelegd. Om een transactie op te nemen in een gegevensblok, moet deze worden geverifieerd door al deze netwerkdeelnemers – een proces dat mining wordt genoemd en wordt uitgevoerd door miners.

Bitcoin mining
Bitcoin gebruikt een Proof of Work-algoritme en dit is een essentieel onderdeel van hoe Bitcoin werkt. Dit staat bekend als mining, het minen van nieuwe bitcoin munten, en is het proces waarbij de nieuwe bitcoin munten worden gemaakt en transacties worden vastgelegd op de blockchain.
Om een transactie in de blockchain te kunnen registreren, moet deze door meerdere miners over de hele wereld worden geverifieerd. Om nieuwe Bitcoins te maken, moeten miners een wiskundig algoritme oplossen om een gegevensblok te kraken. De eerste miner die dit doet, ontvangt de beloning in dat blok. Dit gebeurt ongeveer elke 10 minuten.
Deze beloning begon eigenlijk bij 50 BTC per blok per 10 minuten, toen Bitcoin voor het eerst werd gelanceerd in 2009 – maar deze beloningen worden elke 4 jaar gehalveerd, momenteel op 6,25 BTC per blok – en ze zullen elke 4 jaar gehalveerd blijven totdat alle 21 miljoen Bitcoins zijn gedolven. Deze halvering om de 4 jaar wordt Halving genoemd en is een van de kenmerken die Bitcoin deflatoir maken, zeg maar een tegenovergestelde van inflatie.
Bitcoin halvering
Halvering is het proces waarbij het aantal gecreëerde Bitcoins in elk blok in tweeën wordt gedeeld. Halvering is een automatisch proces dat is gecodeerd in het bitcoin-netwerkalgoritme, het gebeurt automatisch elke 210.000 blokken, of ongeveer elke 4 jaar.
Dit is een deflatoir effect dat bitcoin waardevol maakt en is een concept dat de prijsstijging ondersteunt. Dit is een cruciale eigenschap van Bitcoin en het succes ervan – omdat de vraag naar bitcoin toeneemt met de acceptatie ervan, maar het creëren van nieuwe Bitcoins afneemt met elke halvering. Ook dit is een van de criteria die Bitcoin onderscheidt van fiatgeld, zoals de euro, dollars, enz.
Dit is een vrij eenvoudig economisch concept, simpelweg vraag en aanbod. Als de vraag toeneemt of zelfs als deze in stand blijft maar het aanbod afneemt, zal de prijs stijgen.

Hoe wordt de waarde van Bitcoin ondersteund?
Bitcoin wordt ondersteund door wiskunde en de prijs van elektriciteit. De prijs van Bitcoin wordt beïnvloed door de kosten van het minen van 1 Bitcoin.
Hoeveel moeten miners aan elektriciteit uitgeven om 1 Bitcoin te creëren, te minen?
Tel daar de kosten van hardware, onderhoud en meer bij op en je krijgt de prijs die je moet uitgeven om 1 Bitcoin te maken. Deze prijs wordt beïnvloed door vele factoren, zoals de locatie van de mijnwerkers. De kosten van elektriciteit verschillen behoorlijk van land tot land.
Je hebt waarschijnlijk nieuws of documentaires gehoord of gezien dat veel Bitcoin mining fabrieken die hernieuwbare energie gebruiken en die mining fabrieken ofwel in de buurt van dammen plaatsen waar ze water gebruiken om goedkope elektriciteit te krijgen of in de buurt van een vorm van duurzame, goedkope elektriciteit.
Concluderend kun je zeggen dat Bitcoin een moderne vorm van elektriciteitsopslag is, dit is een van de belangrijkste redenen waarom het waarde heeft. Bitcoin wordt ook vergeleken met goud en vaak Goud 2.0 genoemd. Dit is een eerlijke vergelijking omdat het enkele overeenkomsten heeft in het maken van Bitcoins versus het maken van goud en ook enkele vergelijkbare eigenschappen tussen Bitcoin en goud.
Laten we eerst het creatieve proces nemen
- Net zoals je goud kunt delven, kun je ook Bitcoin minen.
- Om Bitcoins te produceren heb je dure computers nodig die speciaal hiervoor ontworpen zijn.-Je hebt elektriciteit nodig om die computers van stroom te voorzien.
Als het om goud gaat, heb je machines nodig om het goud te delven en te verwerken.
Je hebt elektriciteit nodig, brandstof, arbeid, een geschikte locatie voor mijnbouw.
Het enige grote verschil bij het creëren of mijnen van bitcoin of goud is dat BTC 100% transparant is, we kunnen precies weten hoeveel er is gemaakt en hoeveel er zal worden gemaakt, we kunnen alles op de blockchain zien, in vergelijking met goud; Bij goud we niet precies weten hoeveel goud er in de wereld is, of hoeveel goud er nog beschikbaar is om te worden gedolven.
Goud en Bitcoin eigenschappen
Bitcoin heeft ook verschillende unieke eigenschappen die het veel beter maken dan goud. Het is gemakkelijk over te zetten – het staat op internet, het staat niet op een specifieke plaats, je kunt het gewoon op een usb-stick zetten, of op een wallet op je telefoon, of zelfs opslaan en overal mee naartoe nemen, het zit in jouw zak, in vergelijking met goud dat zeer zwaar is. Goud neem je niet gemakkelijk mee en als je het wilt inwisselen voor contant geld, is dat een nogal ingewikkeld proces dat enige tijd kan duren, vooral als je zeer grote bedragen hebt.

Bitcoin kan worden gebruikt als waarde opslag
Om jezelf te beschermen tegen inflatie vanwege het vaste en bekende monetaire beleid, maar ook als betaalmiddel, zelfs voor kleine betalingen, vanwege de deelbaarheid ervan.Bitcoin is deelbaar door maximaal 8 decimalen, de kleinste eenheid van een bitcoin genaamd een Satoshi, afgekort SAT.
Er zitten 100 miljoen Satoshi’s in een enkele Bitcoin.
Deze deelbaarheid maakt Bitcoin geschikt als munteenheid voor elke vorm van betaling, ook voor kleinere transacties. Als je het j niet kunt veroorloven om een hele Bitcoin te kopen, kun je fracties van Bitcoin kopen, dus je moet beginnen met het verzamelen van wat SATS.
Marktkapitalisatie van Bitcoin
Er zijn honderden nieuwe cryptoprojecten gemaakt of in ontwikkeling die de zaken anders benaderen, maar ze zullen Bitcoin nooit inhalen. Er zijn nu ruim 21000 cryptomunten, maar Bitcoin is nog steeds de grootste en allesbepalend op de totale cryptomarkt.
Toen ik in 2017 ermee begon waren er veel projecten die allemaal beloofden de volgende Bitcoin te worden, wat om te beginnen in de eerste plaats een enorme rode vlag is, en ik zie mensen vaak zeggen dat Ethereum de nieuwe nummer 1 zal worden.
Als het gaat om prijsstabiliteit, is deze ruimte nog erg onvolwassen – op het moment is de marktkapitalisatie van het ecosysteem amper 1000 Miljard, en dat zou je moeten vertellen hoe vroeg we zijn, vergeleken met de marktkapitalisatie van Apple is 2000 miljard. De marktkapitalisatie van Bitcoin is bijna 400 miljard. Natuurlijk is de prijs van Bitcoin volatiel, het is een wereldwijd financieel instrument dat net wereldwijd begint te worden toegepast.
Deze volatiliteit is iets dat veel mensen of investeerders afschrikt, maar velen van jullie zien het grote geheel niet, sinds het is gemaakt, is Bitcoin gestaag gegroeid op macroniveau, kijk maar naar de grafiek per jaar, verander je perspectieven, het is een behoorlijk stijging vanaf het begin. Bitcoin zal in waarde blijven stijgen in vergelijking met de dollar, euro of een andere FIAT-valuta.
Bitcoin-use-cases zijn voor elke persoon anders, voor beleggers is het gewoon een ander financieel hulpmiddel om hun portefeuille te diversifiëren, voor handelaren is het pure speculatie vanwege de prijsvolatiliteit, en sommigen gebruiken het als een betaalmethode omdat het fricties tussen valuta’s, tussen banken elimineert en omdat het 24/7 beschikbaar is en sommige landen het als hun officiële valuta gebruiken.
Hoe en waar kun je Bitcoin (BTC) kopen?
Bitcoin kan worden gekocht op cryptobeurzen of rechtstreeks van andere mensen via marktplaatsen zoals Local Bitcoin of via websites.
Je kunt Bitcoin op verschillende manieren kopen, met contant geld, creditcards en betaalkaarten, bankoverschrijvingen of zelfs andere cryptocurrencies, afhankelijk van de bron waar men koopt of waar men zich op de wereldkaart bevindt (en de beperkingen opgelegd door de overheid van dat land).
De eerste stap die je moet nemen om Bitcoin te verwerven, is het opzetten van een wallet om de munten op te slaan. Houd er rekening mee dat je deze portemonnee nodig hebt, of je nu Bitcoin online of met contant geld koopt. Dit kan een online portemonnee zijn (die je kunt vinden op elke crypto-exchange of bij een wallet provider), een desktop portemonnee, een portemonnee voor mobiele telefoons of zelfs een offline portemonnee (zoals een hardware wallet, of een papieren portemonnee). Bitvavo springt er wel tussenuit als 1 van de beste cryptobeurzen op dit moment.
Waar op letten
Het belangrijkste criterium bij het kiezen van een portemonnee voor het opslaan van cryptocurrencies is het veilig bewaren van privésleutels en wachtwoorden. Als je de privésleutels verliest die aan jouw portemonnee zijn gekoppeld, verlies je ook de toegang tot jouw munten. Investeer ook nooit meer dan jij op dat moment kan veroorloven om te verliezen – de prijzen van cryptomunt zijn erg volatiel en kunnen je grote verliezen bezorgen als je niet gewend bent aan grote schommelingen.
Als je ervoor kiest om online Bitcoin te kopen, dan kun je een account openen bij een van de cryptobeurzen. Momenteel zijn er honderden van dergelijke platforms actief, elk met verschillende beveiligings- en liquiditeitsniveaus. Terwijl andere platforms zelfs vandaag de dag blijven verschijnen, krijgt een crypto exchange soms wel problemen door hackers. Net als bij portemonnees raden we aan om de opties en de markt eerst te onderzoeken voordat je een keuze maakt.
Crypto exchanges met een hoog volume zijn Binance, Bitvavo en Coinbase. Dit zijn de meest prominente voorbeelden in de wereld, maar de markt biedt verschillende varianten, afhankelijk van het bedrag waarmee je wilt kopen of afhankelijk van de locatie.
Met de introductie van Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) regelgeving, vereisen veel beurzen nu een strikte identificatie voor het opzetten van een account. Dit omvat een foto van jouw identiteitsbewijs, een adresbewijs en zelfs een recente foto.
De meeste beurzen accepteren betalingen via bankoverschrijving of debetkaart en sommige accepteren zelfs PayPal. Ze brengen een kleine vergoeding in rekening voor elke transactie, inclusief de kosten voor het gebruik van het Bitcoin-netwerk.

Verwerking van Bitcoin
Het verwerken van een Bitcoin-transactie kan enkele minuten tot soms enkele uren duren. Factoren die de verwerkingssnelheid beïnvloeden zijn netwerkverkeer en de kosten die aan die transactie zijn verbonden.
Nadat de beurs de betaling heeft ontvangen, zal deze namens jou het juiste aantal (delen van) Bitcoins kopen en de munten in een automatisch gegenereerde portemonnee op de beurs storten. Nadat je deze stap hebt voltooid, kun je je geld naar een offline portemonnee verplaatsen of op het platform laten staan, zoals je wilt.
Bitcoins kopen
Als je liever Bitcoins met contant geld koopt, kunnen uitwisselingsplatforms zoals Local Bitcoins je helpen mensen bij jou in de buurt te vinden die bereid zijn hun virtuele valuta in te wisselen voor contant geld.
Een andere eenvoudige en handige manier om Bitcoin met contant geld te kopen, is via een Bitcoin-geldautomaat. Dit zijn bankautomaat-achtige machines die je in ruil voor contant geld Bitcoin naar het door jou gekozen adres sturen.
De werking is bekend bij iedereen die wel eens een geldautomaat heeft gebruikt: je stopt er de bankbiljetten in, het ingevoerde bedrag verschijnt op het scherm, de geldautomaat is voorzien van een scanner waar je de QR-code van jouw adres scant en na het invullen van alle deze stappen kun je rustig de hoeveelheid Bitcoin verwachten die je besteld hebt. Een groot voordeel van deze manier van aankopen is dat verificatie van de identiteit van de klant niet is vereist.
Waar kun je Bitcoin (BTC) kopen
Wanneer je klaar bent om Bitcoin of zelfs andere virtuele valuta te kopen, moet je jezelf aanmelden voor een cryptomunt -app waar kopers en verkopers fiatgeld (USD, EUR, YEN) inwisselen voor virtuele valuta.
Er zijn veel crypto-platforms beschikbaar, maar als beginner kun je het beste een crypto-platform gebruiken dat lage kosten heeft, een hoge beveiliging heeft en gemakkelijk te gebruiken is. Een van de beste handelsplatformen is Binance (wereldwijd), maar wil je een Nederlandse cryptobeurs dan moet je een account aanmaken op Bitvavo.
Tips: Lees ook mijn artikel Top 10 beste crypto brokers
Waarom moet je Bitcoin gebruiken?
In de visie van Satoshi Nakamoto is Bitcoin ontstaan als een alternatieve en gedecentraliseerde betaalmethode. In tegenstelling tot internationale bankoverschrijvingen, kan BTC namelijk goedkoop en vrijwel direct worden verzonden.
Voor handelaren is een bijkomend voordeel dat Bitcoin onomkeerbaar is, waardoor het gedoe van frauduleuze terugboekingen wordt geëlimineerd. Wie met Bitcoin wil betalen, profiteert van een breder aanbod aan verkopers – zowel nationaal als internationaal. Bovendien zijn gebruikerstransacties gecodeerd, waardoor hun persoonlijke gegevens worden beschermd.
De verbetering van kaartbetaalmethoden en de snelle ontwikkeling van alternatieve vormen van internationale overboeking hebben echter het voordeel dat Bitcoin op dit gebied 10 jaar geleden creëerde, verminderd. Als we ook rekening houden met de stijgende tarieven of frequente netwerkcrashes, realiseren we ons dat Bitcoin niet de leidende positie inneemt als het gaat om het kiezen van de gemakkelijkste methode om geld over te maken.
Toezicht en regulering
In sommige delen van de wereld blijft Bitcoin zelfs vandaag nog de meest efficiënte en goedkoopste manier om geld naar het buitenland over te maken. In 2019 voegde Coinbase internationale overboekingen en bewaardiensten toe voor grote klanten in Azië en Europa. Een samenwerking tussen Bitex (crypto-uitwisseling) en Bantotal (bankdienstverlener in Uruguay) heeft uiteindelijk geleid tot het faciliteren van Bitcoin-betalingen rechtstreeks aan 60 banken op het Zuid-Amerikaanse continent.
De voordelen van Bitcoin op het gebied van kosten en snelheid worden echter uitgehold naarmate traditionele middelen verbeteren. In het geval van Bitcoin blijven de netwerkkosten stijgen en blijft de beschikbaarheid in veel landen een probleem.
Een groot aantal grote en kleine detailhandelaren accepteren ook Bitcoin als betaalmethode. Hoewel uit rapporten blijkt dat de vraag naar deze functie niet erg groot is, groeit deze wel.
Een groot aantal individuen heeft verklaard dat ze zich meer op hun gemak voelen als ze een deel van hun geld opzij zetten – in Bitcoin, waar geen enkele centrale autoriteit hun toegang tot de fondsen kan blokkeren. Sinds de Sars nCov2-lockdown in maart 2020 van kracht werd, zien we de vraag naar wallets aanzienlijk toenemen.
Terwijl gebruikers op zoek zijn naar alternatieve oplossingen voor het bewaren van munten, lijkt de pandemie de grootschalige acceptatie van blockchain-technologie te versnellen. Steeds meer bedrijven, betalingsbedrijven en e-commercemarkten wenden zich tot digitale valuta, met name stablecoins.

Bitcoin als investering
Onlangs heeft Bitcoin de rol van een investeringsmiddel op zich genomen, aangezien handelaren, institutionele investeerders en BTC-spaarders hun ogen hebben geopend voor het potentieel dat de volatiliteit van Bitcoin met zich meebrengt als het gaat om verdienen.
Volgens sommige bronnen wordt Bitcoin steeds vaker gebruikt voor het witwassen van geld. Blockchain-analytics-startups en bedrijven die speciaal zijn ontworpen om cryptovaluta te volgen, lanceren nieuwe tools om uitwisselingen te helpen voldoen aan anti-witwasnormen. In ieder geval is Bitcoin geen erg goed vehikel voor het witwassen van geld, oplichting of financiering van terrorisme – omdat het zowel verhandelbaar als transparant is.
Nog even dit:
Tot slot wil ik je wat meer vertellen over Bitcoin en hoe deze werkt, omdat het de belangrijkste cryptomunt is en ook zal blijven. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het werkt, omdat alle marktbewegingen ervan uitgaan, of het nu omhoog of omlaag gaat.
Op dit moment, als je in Bitcoin investeert, zul je er niet extreem rijk van worden, maar je moet ten minste 1 bitcoin bezitten om beschermd te zijn tegen inflatie en andere bedreigingen die zich kunnen voordoen, zoals oorlog of enige vorm van financiële controle opgelegd door de overheid.
Bitcoin is ontstaan als gevolg van de financiële crisis van 2008, en de timing was geen toeval, het was een tijd waarin een andere valuta nodig was, en sommige mensen stonden er zelfs voor open om over te gaan naar een valuta die niet kan worden gecontroleerd en afgedrukt wanneer dat maar nodig is door een centrale bank die zijn geldbeheer niet in orde heeft. Je kunt niet eindeloos geld bij printen als je dat maar even tijdelijk uitkomt, dan krijg je een hoge inflatie.
Meer dan een decennium later hebben we de infrastructuur en acceptatie van Bitcoin zien groeien. Nu zijn er duizenden handelsplatforms en geldautomaten waar je Bitcoin kunt kopen, honderden digitale portemonnees om je Bitcoins op te slaan, en zijn er duizenden bedrijven die Bitcoin accepteren.
Conclusie
Ik denk dat Bitcoin uiteindelijk meer dan $1 miljoen waard zal zijn, het is onvermijdelijk… maar Ik denk niet dat Bitcoin fiat-geld volledig zal vervangen, omdat geen enkel land zijn eigen valuta zal opgeven om Bitcoin volledig te adopteren.
Ze hebben een vorm van geld nodig die ze kunnen beheersen, want zo kunnen ze de bevolking onder controle houden, met geld, dit is de vorm van moderne slavernij, het geld.
Bitcoin zal gewoon naast andere vormen van geld bestaan. Bitcoin is en zal altijd de nummer één leidende cryptomunt zijn.