Van stress gaan de meeste mensen meer eten en komen ze aan, maar wat als je van stress juist afvalt? Op zich lijkt het handig, maar afvallen door stress is gevaarlijk voor je gezondheid. Lees verder als je wilt weten wat er gebeurt in je lichaam, waarom je gewicht verliest en wat je er zelf aan kan doen.
Wat is stress
Als er een spannend moment aan komt of we hebben het even heel druk, dan voelen we spanning. Ons lichaam reageert dan alsof we in gevaar zijn. De spieren spannen zich en er moet meer zuurstof naar de hersenen. Op zich is spanning dan ook geen probleem, maar het wordt dat wel, zodra dat chronisch wordt. Dan noemen we het stress. Bij stress staat je lichaam voortdurend ‘aan’. Je slaapt slecht, maakt je voortdurend zorgen en zit geen moment echt stil. Het krijgt geen rust, blijft gespannen en kan daardoor zich niet herstellen van wat spanning in je lichaam veroorzaakt.
Wat gebeurt er in je lichaam

Bij spanning gebeurt er van alles in je lichaam. Om je in de opperste alertheid te krijgen zijn mat name een aantal hormonen belangrijk. We noemen ze stresshormonen en zijn adrenaline en cortisol. Deze brengen je extra alertheid, energie en meer focus. Je hartslag verhoogd om meer zuurstof naar de spieren en de hersenen te brengen. Je bloeddruk verhoogt en je immuunsysteem en spijsvertering worden op een lage pitje gebracht. Alle energie gaat naar het voorbereiden van het lichaam voor een vlucht of een gevecht.
Chronische stress
Nu begrijp je dat het lichaam deze reactie niet heel lang kan volhouden. Bij chronische stress gebeurt dat wel. De hoeveelheid stresshormonen in je bloed blijft hoog en die verstoren op den duur een paar belangrijke processen. Een van de gevolgen is gewichtsverandering. 2 op de 3 personen komen aan door stress, maar 1 op de 3 valt er juist van af. Hieronder bekijken we hoe dat komt.
Afvallen door stress
Afvallen doe je over het algemeen als je meer energie verbruikt dan dat je eet. Daardoor krijg je een calorie tekort en je lichaam haalt dat uit zijn reserves, meestal het vet, maar bij een tekort aan vet breekt het de eiwitten in je spieren af. Door stress eten veel mensen slecht of minder, maar er spelen ook andere dingen mee.
Verminderde eetlust
De meeste mensen vallen af door stress omdat hun eetlust is verminderd. Ze hebben geen trek, voelen zich misselijk of hebben een knoop in hun maag. Het hormoon cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel en daardoor verminderd de trek in eten. Ook het gevoel van misselijkheid wordt veroorzaakt door stresshormonen en de spanningen in de buik.
Versnelde stofwisseling
Daarentegen verhoogt de adrenaline de stofwisseling waardoor de voedingsstoffen snel worden afgebroken en verwerkt. Een ander hormoon, corticotropine, verlaagt de eetlust maar legt zelfs de spijsvertering even stil, zodat alle energie naar de spieren kan gaan. Bij langdurige stress kan dit effect aanhouden, waardoor er niet genoeg voedingsstoffen worden opgenomen.
Meer beweging
Doordat je het druk hebt of gespannen bent, beweeg je stiekem meer. Je loopt meer korte stukjes, je beweegt in een hoger tempo of er zit meer beweging in je lichaam. Het voortdurend bewegen van je voet of het tappen van je vingers vraagt uiteindelijk ook meer energie.
Overstimulering
Door de spanningen worden je darmen extra gestimuleerd waardoor het eten sneller door je darmen gaat. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen verteerd en kan je zelfs diarree krijgen omdat ook het water in je voeding niet wordt ontrokken.
Emoties
Afvallen door stress gebeurt vaker bij emotionele stress. Door een scheiding, overlijden of ander verlies verdwijnt je eetlust en heb je geen zin in uitgebreid voor jezelf te koken.
Wat je zelf kan doen

Ondanks dat het soms niet mogelijk lijkt de drukte en de spanningen in je leven te verminderen, is het toch belangrijk het niveau van stresshormonen in je lichaam zo laag mogelijk te houden. De eerste logische stap is dan ook kijken waar en hoe je de stress vermindert. Lukt dat niet dan geven we je hier een paar tips om overmatig gewichtsverlies te bepreken. Het is immers slecht voor je om zo lang niet genoeg voedingstoffen binnen te krijgen.
- Plan meer rust in. Zet in je agenda op sommige dagdelen een kruis, zodat je er niks kan inplannen. Zorg een uur voor het slapen gaan dat je niet meer op je telefoon kijkt en doe dan iets rustgevend zoals het lezen van een boek.
- Eet met aandacht. Zorg dat je je alleen met de maaltijd bezig houdt, leg anderen bezigheden opzij en kies voor vaste tijdstippen. Sla geen maaltijden over, eet desnoods vaker en in kleine porties.
- Zorg dat wat je eet gezond is. In drukke tijden lijkt fastfood de beste oplossing, maar daarmee heb je zeker de kans te weinig goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies liever voor zelf koken, met verse ingrediënten.
- Beweging is goed voor het lichaam, maar zoek een sport waarbij je leert ontspannen, zoals yoga. Door de rust verhoog je onder andere het hormoon serotonine, wat je rust en een gelukkig gevoel geeft.
- Zorg voor voldoende nachtrust. Je lichaam ontspant en krijgt de tijd zich te herstellen. Je voelt je opgewekter en fitter als je uitgerust bent.
- Verminder het gebruik van stimulerende middelen zoals koffie, alcohol en roken. Ook al peppen deze middelen je even op, ze bevorderen juist de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Drink water, eventueel met een smaakje, of neem een rustgevende kruidenthee.
- En dan zijn er nog een aantal supplementen, die je helpen de gevolgen van de stress te verlagen en je eetlust te verhogen. Eet voedsel rijk aan vitamine C, magnesium en omega 3.
Zorg goed voor jezelf
Langdurige stress brengt veel schade aan je lichaam. Zie je geen oplossing, zoek dan professionele hulp. Ook als je veel gewicht verliest en je BMI onder de 20 komt, is het verstandig naar de dokter te gaan. Maar vooral, blijf lief voor jezelf!
Val jij ook af door stress?
Dan is de cursus Nooit meer zorgen of stress misschien wat voor jouw!
Ga naar de cursus Nooit meer zorgen of stress
Of lees eerst onze review over de cursus Nooit meer zorgen of stress