Blockchain, wat is het en wat kun je er mee?

Leestijd: 8 minuten

Blockchain betekent in in het Nederlands blokketen. Het is een systeem waarin data opgeslagen wordt in datablokken. Deze datablokken samen vormen een keten, oftewel een lange rij datablokken die aan elkaar gekoppeld zijn. De blokken die in deze keten zitten kunnen niet veranderd worden. Alleen aan het einde van de keten kan een nieuw blok toegevoegd worden.

Wat is een blockchain?

In een blok staan meerdere transacties of andere gegevens. Dit zijn transactie verzoeken of opdrachten die in het blok opgeslagen zijn. Om de status van een transactie in een blok te bekijken moet ook in de blokken die daarna komen gekeken worden. Het is immers mogelijk dat er een wijziging in de transactie is geweest die in een volgend blok opgeslagen is.

In de cryptowereld gebruikt men de blokken voor het opslaan van transacties in cryptomunten. Een datablok kan ook geheel andere gegevens bevatten zoals eigendomsaktes, persoonlijke berichten, afspraken of wat doen ook. Het mooie aan een blockchain is dat er geen centrale autoriteit is. Bij een reguliere bank is die er wel, de bank kan bij je gegevens komen. Bij een blockchain kan helemaal niemand bij je gegevens komen en kunnen de gegevens dus ook niet vervalst worden. De datablokken kunnen immers niet worden gewijzigd en zijn op verschillende computers in het netwerk van de blockchain opgeslagen.

Dit maakt dat de blockchain een zeer betrouwbaar en anoniem systeem is. Daarom wordt dit in de bitcoinwereld ook gebruikt. Bekende blockchains zijn Bitcoin waar uiteraard de cryptovaluta Bitcoin aan gekoppeld is en Etherneum waar de cryptovaluta Ether (ETH) aan gekoppeld is. De datablokken in een blockchain zijn aan elkaar gerelateerd en wel op een zodanige manier dat vertakken mogelijk is. Een vertakking zal nooit op de oorspronkelijke hoofdketting aangesloten zijn, wel kan een vertakking weer verder vertakken. Alleen aan het einde van een tak kan een nieuw block toegevoegd worden.

blockchain infographic

Hoe werkt een blockchain?

De data wordt dus opgeslagen in blokken, deze data zijn lijsten die transacties of andere gegevens bevatten. Ieder block bevat data, een hash en de hash van het voorgaande blok. Het type van de blokketen bepaald welke data opgeslagen kan worden. Zo kan in een Bticoin blockchain alleen data die met de bitcoin te maken heeft opgeslagen worden. Dus bijvoorbeeld data over de verzender en details van de transactie.

Wanneer er een nieuw blok aangemaakt wordt, wordt er een hash berekent, die is voor iedere blok uniek. Wanneer er data toegevoegd wordt aan het blok veranderd deze hash ook.  Een hash is eenvoudig gezegd een geheime code. Deze hash bevat gegevens van het block maar dan gecodeerd. Het volgende blok begint met de hash van het vorige blok en is gekoppeld, zor weet de blockchain welk blok op welk blok volgt.

Het alleroudste block van de blockchain, het Genesis block heeft geen hash aan het begin omdat dit het eerste blok is, alle volgende wel, dus ook het laatste blok, of wat op dat moment het laatste blok is want er kunnen er altijd weer aan toegevoegd worden.

Naast de hash bevatten de datablokken ook datarecords. Verschillende gebruikers van het netwerk  kunnen datarecords toevoegen. Deze records zijn voorzien van een digitale handtekening die alleen door een bepaalde gebruiker van het netwerk gegeneerd kan worden, dan weet men dat het datarecord inderdaad van die gebruiker komt. Voordat het daadwerkelijk opgeslagen wordt moeten het netwerk dit bevestigen.

Het netwerk

Het netwerk zijn verschillende computers, ook wel nodes genoemd, die bereiken een soort overeenstemming volgens een bepaald algoritme. Zodra de gegevens opgeslagen zijn kunnen ze niet meer worden gewijzigd. Dit is een proces wat bij iedere transactie gebeurd. Ook het tijdstip van iedere transactie wordt opgeslagen.

Het meest gebruikte algoritme ook wel consensus genoemd is Proof of Work. Andere zijn Proof of Stake, Proof of Authority en Prook of Space.

De gegevens worden niet op een centrale plaats opgeslagen maar verdeeld over de verschillende computers in het netwerk, de nodes. Er worden ook verschillende kopieën opgeslagen zodat de data veilig is als er iets met een van de computers in het netwerk zou gebeuren.

Doordat de data bij toevoeging door verschillende onafhankelijke bronnen, de computers in het netwerk (nodes) wordt bevestigd is dit een betrouwbaar systeem. Eén gebruiker kan niets veranderen. Daarmee is het systeem ook veilig voor hackers.

Soorten blokketens

blockchain technologieVan de blokketens bestaan er een aantal varianten. De eest bekende zijn de publieke blokketens. Dit zijn decentrale en open blockchains. Iedereen in het netwerk heeft toegang tot de keten en iedereen kan de code bekijken. Iedereen in het netwerk kan transacties of andere gegevens toevoegen aan de keten. Op een publieke blockchain zitten meerdere mensen en daardoor is deze veiliger.

Een ander soort blockchain is de private blockchain. Deze database is gesloten, niet iedereen kan zomaar lid worden van deze keten. Ook kunnen maar enkelen gegevens toevoegen. Bij een private blockchain is er één eigenaar, de eigenaar bepaalt wie toegang krijgt en wie niet. Een toepassing hiervan zou kunnen zijn een blockchain binnen een bedrijf.

Dan is er nog een consortiumblockchain. Een consortium is een samenwerking tussen verschillende partijen. Dit soort blockchain is ook niet openbaar maar heeft wel verschillende eigenaren.

Is de blockchain technologie veilig?

Alle informatie die in de blockchain opgeslagen wordt door blockchain gecodeerd opgeslagen door middel van cryptografie. Daarom heten de online betaalmiddelen die dus van blockchain gebruik maken cryptocurrency. De bekendste is de Bitcoin.

Alle transacties worden in blokjes opgeslagen. Dit gebeurt in het computernetwerk van de blockchain. Alles wordt dus decentraal opgeslagen. Door middel van de hash zijn de blokken met elkaar verbonden en ontstaan er een keten. Alle meerdere computers hebben een kopie van de database. Dus mocht er een computer in het netwerk gehackt worden dan zijn er altijd nog kopieën beschikbaar.

De controle wordt door de gebruikers gedaan, als er nieuwe data toegevoegd wordt door een gebruiker moet deze door de andere gebruikers van het netwerk geverifieerd worden. Het algoritme wat ik eerder noemde en wat de verschillende gebruikers gebruiken moeten kloppen. Door dit systeem kun mensen die wat kwaads in de zin hebben niets toevoegen of wijzigen. Dit maakt dat het systeem 100% veilig is. Dat moet ook wel.

Minen

blockchainMet minen valideer je transacties op de blockchain. Je kunt alle transacties in de blockchain opzoeken omdat deze open is. De computer beslist dan of de transactie echt klopt. Elke transactie wordt door verschillende willekeurige computers in het netwerk geverifieerd.

Voordat je met minen begint moet je goed weten wat de blockchain precies is. Miners zorgen ervoor dat de blockchain werkt. Je kunt met minen ook  nieuwe blokken aan het einde van de blockchain toevoegen. Binnenkort vindt je hier op leefsuccesvol.nl een uitgebreid artikel over wat minen precies is en hoe je er geld mee kunt verdienen.

Wie is de uitvinder van de blockchain?

In het jaar 2008 werd er voor het eerst wat bekend over blockchain technologie. De persoon Satoshi Nakamoto, wat overigens zijn echte naam is, had deze technologie beschreven in een document over de Bitcoin. Over deze persoon is tot op heden nog niets bekend, alleen het document is bekend.

In eerdere documenten van deze zelfde schrijver staat dat hij een man is die geboren is in 1975 en in Japan woont. Hij is niet zeker of hij daar ook geboren is. In 2008 toen het document over de Bitcoin uitkwam zou hij dus 33 jaar moeten zijn geweest. Deze Satoshi Nakamoto heeft de naam Bitcoin bedacht. Hij was dus de eerste persoon die bitcoin had.

De data op de bitcoin blockchain is open en transparant. Hierdoor is zichtbaar hoeveel Bitcoin Satoshi Nakamoto bezit. Dit zouden er momenteel ongeveer 1 miljoen zijn.

Voordelen en nadelen van blockchain

De blockchain beidt verschillende voordelen maar heeft ook nadelen. Een voordeel is dat je zekerheid toeneemt, er is geen derde partij, zoals een bank, in het spel. Je gebruikt onafhankelijke technologie. Ook de veiligheid van je transacties neemt toe. Als er een computer in het netwerk gehackt zou worden blijft het netwerk gewoon werken. Alles is gecodeerd opgeslagen. Omdat er geen tussenpartijen meer nodig zijn heb je minder kosten. En een belangrijk voordeel is dat er geen fraude plaats kan vinden. Iedereen in het netwerk kan de transacties zien en verifiëren.

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan de blockchain. Er is geen onafhankelijke derde partij aanwezig waardoor je minder rechten hebt. De blockchaintransacties zijn openbaar, dus je hebt geen privacy. Een blockchain kan in een periode een bepaald aantal transacties verwerken, het is niet schaalbaar. Bij en foutieve transactie heb je de hulp van alle deelnemers nodig omdat er moeten worden geverifieerd. De verificatie loopt via personen die achter de computer van het netwerk zitten. 

Toepassingen van blockchain

Inmiddels is het weer al een tijd geleden dat het 2008 was en zijn er veel meer blockchains bijgekomen. Sommige van deze projecten lijken op Bitcoin, ander zijn veel verder uitgebreid waardoor er veel meer mogelijk is dan alleen het verwerken van transacties. Voorbeelden hiervan zijn Etherneum, Cardano en NEO.

De blockchain zal in de toekomst veel meer gebruikt worden. Het wordt het internet van de toekomst genoemd. Dit zal een grote revolutie teweeg brengen.

Veel bedrijven zijn ook al bezig met blockchain technologie. Zelfs grote multinationals hebben al een afdeling die zich hier mee bezig houdt. Ze gebruiken deze technologie om bedrijfsprocessen te verbeteren en efficiënter te maken. In veel bedrijfstakken wordt blockchain nu al toegepast, zoals bij zaken die te maken hebben met financiën, contracten, identiteit systemen en eigendomsaktes.  Ook in de zorg kan dit gebruikt worden voor zogenaamde slimme contracten waarbij afspraken, vergoedingen, en patiëntgegevens makkelijker vastgelegd kunnen worden.

Je kan dus zeggen dat blockchain een techniek van de toekomst is, het kan voor vele toepassingen gebruikt worden. Iedereen die deze techniek beheerst kan een blockchaindatabase maken, voor welk doel dan ook. Je kan dan zelf je eigen regels maken waaraan de database en de gebruikers daarvan aan moeten voldoen. Blokketen maakt veel processen eenvoudiger.

Geld verdienen met cryptocurrency

En dan is er natuurlijk de bekendste toepassing, namelijk de cryptocurrency. Een financiële instelling zoals een bank wordt door de blockchaintechnologie overbodig gemaakt. De bekendste cryptomunt die van deze techniek gebruikt maakt is natuurlijk de Bitcoin, een munt waar je veel geld mee kan verdienen. Daarover lees je meer in onze artikelen Geld verdienen met Bitcoins en 10 manieren om geld te verdienen met Bitcoins.

Behalve met Bitcoins kun je ook met andere cryptomunten geld verdienen. Mocht je daar meer over willen weten lees dan eens onze Crypto Masterclass review. Dit is een zeer uitgebreide cursus waarin je alles leert over geld verdienen met Bitcoins en andere cryptocurrency.

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet. Wij verkopen de producten die op deze website staan niet zelf, maar wij promoten deze voor de partners waar wij mee samenwerken.