De mentale kant van afvallen

Leestijd: 6 minuten

Afvallen is niet alleen het kwijtraken van kilo’s, maar ook het veranderen van oude gewoontes. Hierdoor lijkt het soms een mentale strijd. Wil je weten hoe je daar mee om kunt gaan, lees dan verder. In deze post belichten we de psychische kant van het afvallen en geven we je tips en handvatten om van je dieet een succes te maken.

mentaal sterk afvallen

Mentaal sterk

Als je begint met een dieet moet je mentaal en psychisch sterk zijn. Er zitten namelijk een hoop dingen ’tussen de oren’, waardoor het lijkt alsof je het nooit volhoudt, terwijl je het lichamelijk heel goed aankan. Je hebt meestal een scheef beeld van je fysieke mogelijkheden en hoe je denkt over gewichtsverlies kan daardoor een grote belemmering zijn. De gedachtes die opkomen remmen de manier waarop je een dieet aanpakt af. Maar er werkt nog meer ’tegen’.

Verander je gewoontes

Een dieet beginnen is namelijk vooral een verandering van gewoontes. Tijdens het volgen van het dieet zet je slechte gewoontes om in goede. Dit is een moeilijk proces omdat je in principe jezelf aan het tegenwerken bent. Weten waar je gewoontes vandaan komen en waarom je ze hebt, is al een grote stap in de juiste richting. Maak een overzicht van de slechte gewoontes die je wilt veranderen en onderzoek waar ze vandaan komen. Zo leer je de valkuilen kennen die bijvoorbeeld in tijden van stress of ontmoediging weer hun kop kunnen opsteken en heb je grotere kans ze te ontwijken.

Een emotionele eter

Een van de meest voorkomende valkuilen is die van de emotionele eter. Door stress eet je meer dan je lichaam nodig heeft, want het geeft in je buik een raar gevoel wat je kan verwarren met honger. Als je dit elke keer beantwoordt met zoet of vettig voedsel, geef je je lichaam het signaal dat je een rottig gevoel oplost met eten. Je emoties zijn dan gekoppeld aan eten en bij stress vraagt je lichaam weer om zoet en vettig voedsel. Als je jezelf door een dieet juist dat eten ontzegt, voel je je rot maar weet je niet waar dat vandaan komt. Deze valkuil kennen is dan ook belangrijk in de strijd met de kilo’s. Maar ook stress verminderen helpt je een goed resultaat te behalen.

mentale belemmeringen afvallen

Mentale belemmeringen

Ook al is afvallen een lichamelijk gebeuren, je hoofd speelt dus een belangrijke rol. Het zijn de gedachtes die bij je opkomen die een dieet een succes maken of een mislukking en een dieet is dus ook een psychisch proces. Je belemmeringen kennen is dan ook belangrijk. Hieronder hebben we een aantal punten verzameld die je door zulke momenten kunnen helpen.

  • Als je geen resultaat hebt wil je al snel stoppen met je dieet. Het heeft geen zin, of je denkt dat je het gewoon niet kan. Het veranderen van gewoontes gaat niet over een dag ijs. Fixeer je daarom niet op het resultaat, maar op de weg er naartoe. Geniet van je gezondere levensstijl, de nieuwe recepten en vergeef het jezelf als je een keer de fout in gaat.
  • Zorg voor een regelmatig eetpatroon en houd je er aan. Hierdoor heb je minder kans op een honger gevoel en grijp je niet naar de snacks.
  • Het eten van normale porties kan een uitdaging zijn. Veel mensen eten teveel, waardoor het lichaam went aan een bepaalde hoeveelheid voedsel. Tijdens je dieet heb je hierdoor een tragere indicatie van verzadiging. Houd je aan de aangegeven hoeveelheden. Je lichaam zal vanzelf gaan wennen aan de kleinere hoeveelheden.
  • Blijf gezond eten, ook al roept je lichaam om suiker. Val ook na een dieet niet terug in je oude gewoontes. Dit zorgt voor een stabieler gewicht en betekent dat je de oude gewoontes ook echt overwonnen hebt. Lees ook onze tips voor gezonder eten.
  • Beweeg volgens een plan en laat dit plan niet los, ook niet als je even geen zin hebt. Kies een vaste dag in de week waarop je bijvoorbeeld op de fiets naar je werk gaat, je de sportschool bezoekt of gaat zwemmen met een vriend of vriendin.
  • De kleinere porties dan je gewend bent, het meer bewegen dan normaal en ander en gezonder voedsel geven je vaker een hongergevoel. Een hongergevoel is in principe niet slecht en als je het kunt weerstaan, gaat je lichaam opzoek naar andere verbrandingsstoffen zoals je overtollige vet.
mentaal afvallen stappenplan

Maak een stappenplan

Zoals je ziet, is discipline tijdens een dieet erg belangrijk. Om gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven, is het maken van een haalbaar stappenplan een goede stok achter de deur. Je denkt vooraf na over wat je wilt en hoe je het gaat doen, zodat je hier in moeilijke momenten weer op terug kunt vallen. Een goed plan zet je zo in elkaar:

Vraag je af waarom wil je afvallen. Wat is je doel met het dieet. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook medisch.

Bedenk de manier waarop je gewicht wilt verliezen. Kies een bestaand dieet of maak zelf een plan. Kijk hierbij ook naar wat je valkuilen zijn. Begin met kleine stapjes en verander niet meteen alle slechte gewoontes in een keer. Bekijk eerst wat je de eerste week al kunt doen en plan dan verder voor de volgende maand.

Weet zeker dat je het echt wilt doen. Als je er niet voor 100% achter staat, dan blijft je motivatie ook laag en is een dieet moeilijker vol te houden.

Plan een startdatum waarop je begint met je dieet. Maar denk pas later na over hoeveel kilo je aan het einde kwijt wilt zijn. Bekijk wat je doet steeds per nieuwe week en ga langzaam over op een lange termijn planning.

Hou een eetdagboek bij en vermeld daarin wat je hebt gegeten, hoeveel het was en waarom je gegeten hebt. Als het even moeilijk gaat, zie je hierin je vooruitgang en je ontdek je onbekende valkuilen.

Maar bovenal…

Een van de belangrijkste punten is dat je plezier beleeft aan je dieet. Als je een dieet ziet als een strijd, dan wordt het ook een strijd. Maar ga je erin met nieuwsgierigheid en plezier, dan gaat het je makkelijker af. Je kunt dan ook liever voor jezelf zijn als je een keer in de fout gaat. Stop het gedrag en begin opnieuw en bedenk dat je dan wel 5 koekjes hebt gegeten maar niet 6. Heb je een hongergevoel vraag jezelf dan af of het echte honger is of stress. Of misschien ben je gewend om op een bepaalde tijd een snack te nemen. Bekijk alles per moment en leer van jezelf. Aan het einde ben je zo heel wat kilo’s kwijt maar ook stappen dichter bij jezelf gekomen.

Gerelateerde boeken bij bol.com

afvallen zonder afzien
de hamster in je brein
het slanke brein