Geld verdienen met NFT is mogelijk voor iedereen.
NFT’s zijn ontzettend populair. Soms hoor je vast nieuws voorbij komen over een NFT die voor miljoenen is verkocht. Maar hoe werkt dit, en hoe kan jij precies geld verdienen?
NFT’s werken als investeringen. Je kunt een aankoop doen in de hoop dat je NFT in waarde zal stijgen. Zodra dit gebeurt, kan je het met winst verkopen. Hoe meer je over NFT’s weet, hoe beter je kunt inschatten wat een goede investering is.
Daarnaast is het makkelijk om zelf NFT’s te creëren. Ben je een beginnende artiest of kunstenaar, en wil je je werk verkopen? Door NFT’s te ontwikkelen kan je online geld verdienen en ook nog eens populariteit opdoen.
Heb je een bedrijf? Dan bieden NFT’s een geweldige mogelijkheid om je marketing te verbeteren. NFT’s kunnen werken als stimulans om je merk te laten groeien. Je zorgt voor herkenning van je merk bij potentiële klanten, waardoor je klantenbasis in grootte toeneemt.
In dit artikel over geld verdienen met NFT hebben we de belangrijkste informatie verzameld, zodat je snel kunt beginnen met geld verdienen met NFT.
Wat is een NFT?
NFT’s zijn digitale bezittingen zoals games, kunst, verzamelobjecten en andere virtuele producten die verwisseld worden in de blockchain. Een digitale handtekening verzekert dat het privé-eigendom is van een persoon of bedrijf.
NFT staat voor Non-Fungible Token. Je kunt dit in het Nederlands vertalen naar onvervangbare token. Deze tokens zijn dus uniek, er bestaat maar één kopie van.
De groeiende populariteit van NFT’s zorgt ervoor dat veel ondernemers zijn begonnen met het kopen en verkopen van virtuele producten. Hierdoor kunnen ze van hun merk een markt maken, en omzet maken met hun verzameling NFT’s.

Hoe werkt een NFT?
Het kan verwarrend zijn om het concept van NFT’s te begrijpen. Ze zijn namelijk niet verbonden aan de echte wereld, dus wat is hun functie? Daarnaast bestaan NFT’s vaak uit gratis content, zoals een afbeelding op het internet. Waarom betalen mensen er dan zoveel voor?
Denk in termen van fysieke kunst. Kunstverzamelaars kunnen miljoenen neerleggen om een beroemd kunstwerk te kopen. Dit doen ze niet alleen omdat ze van kunst houden, maar ook omdat het een slimme investering is. Kunst kan in waarde stijgen, dus verzamelaars kunnen ontzettend veel winst maken bij een verkoop.
Bedenk je nu dat je een poster van de Mona Lisa hebt. Het kan precies lijken op het origineel, maar het is niks waard. Er zijn namelijk ontzettend veel van deze posters. Alleen het origineel is veel geld waard, omdat het uniek is. Zo werkt het ook met NFT’s.
Wat bepaalt de waarde van een NFT?
Omdat NFT’s niet verbonden zijn aan instellingen, is er geen persoon of bedrijf dat de waarde bepaalt. De waarde van een NFT is daarom altijd speculatief.
Net als in de ‘echte’ wereld, is de waarde van een NFT gebaseerd op aspecten die het aantrekkelijk maken om te kopen. Dit kunnen hele simpele dingen zijn, zoals de uren aan werk die in een NFT zijn gestoken en waar een ontwikkelaar zelf kosten aan verbindt.
Andere belangrijke aspecten die kunnen helpen bij het verhogen van de waarde:
- Vraag en aanbod: een NFT waarde geven gaat daardoor allemaal over vraag en aanbod. Hoe meer mensen interesse tonen in je NFT, hoe meer deze waard zal zijn.
- Emotie: net zoals in de aandelenbeurs moet je bij NFT’s ook ijzeren emoties hebben. Veel kopers zullen impulsief aankopen doen om er als snelste bij te kunnen zijn. Hierdoor kunnen sommige NFT’s opeens heel snel in waarde stijgen.
- Goede investering: als een NFT de potentie biedt om enorm in waarde te stijgen, is het voor veel mensen de investering waard. Ook dit is natuurlijk speculatief, maar met genoeg kennis kan je zo maar een geweldige investering maken.
- Populariteit van de ontwikkelaar: hype is alles bij NFT’s. Een kunstenaar die zowel online als daarbuiten erg populair is, zal voor een hogere prijs NFT’s kunnen verkopen. Populariteit kan echter vergaan, dus volg de ontwikkelingen rondom deze kunstenaar goed.
- Unieke NFT’s: zoals we ondertussen weten, is elke NFT uniek. We hebben het hier echter over het karakter van de NFT. Originele ideeën worden gewaardeerd, en zullen daarom een hogere waarde krijgen.
Hoe zijn NFT’s ontstaan?
De geschiedenis van NFT’s is redelijk recent, en er is in de tussentijd veel veranderd.
In 2017 werd in de Verenigde Staten door het bedrijf Larva Labs de eerste NFT’s ontwikkeld genaamd CryptoPunks. CryptoPunks zijn een verzameling van digitale karakters.
Er werden 10,000 digitale karakters ontwikkeld bij Larva Labs die dienden als verzamelobjecten. Deze konden gekocht worden door individuen. Omdat de CryptoPunks digitaal waren, was het echter heel makkelijk om ze te kopiëren en door te verkopen. Hierdoor verloren CryptoPunks hun originele waarde.
Daarom besloot de ontwikkelaar om CryptoPunks op digitale wijze een ‘schaars goed’ te maken. Dit gebeurde door gebruik te maken van een blockchain, dat persoonlijk eigendom zou vastleggen en beschermen. Dit hield natuurlijk niemand tegen om een CryptoPunk te kopiëren, maar zo kon je wel nagaan of je een origineel had.
De blockchain zorgt er dus voor dat er tot deze dag nog steeds 10,000 originele CryptoPunks bestaan. Dit concept is uitgegroeid tot wat het vandaag is: er bestaan ontzettend veel NFT’s waar mee gehandeld wordt.

Belangrijke termen bij NFT
Om goed te kunnen begrijpen wat een NFT is en hoe het werkt, zijn er essentiële termen die je moet kennen. Hier een kleine spoedcursus:
Cryptocurrency
NFT’s zijn digitale bestanden die als product verhandeld worden met cryptocurrency. Dit is een digitale valuta dat ontwikkeld is om te werken als transactiemiddel op een computernetwerk. Het is dus niet verbonden aan instellingen zoals banken of overheden, en heeft daardoor een decentraal karakter. Dit betekent dat de waarde van cryptocurrency niet gereguleerd wordt. Het schommelt mee met de vraag en aanbod van gebruikers.
Er zijn verschillende soorten cryptocurrency, dus je kunt je NFT in verschillende soorten digitale valuta kopen of verkopen.
Blockchain
Cryptocurrency staan opgeslagen in de blockchain. Dit is een database dat toegankelijk is op een computernetwerk.
Een blockchain slaat digitale informatie op, en werkt bij cryptocurrency dus voor het onderhouden van de transactiedata. Je hebt je cryptocurrency dus nooit in de hand. Deze staat altijd op de blockchain, omdat het alleen waarde heeft in vergelijking met andere valuta. Dit is de data die blockchain heeft.
Nogmaals, omdat cryptocurrency gedecentraliseerd is, is de blockchain de enige plaats waar er een waarde aan wordt gegeven. Geen bank of andere instelling kan dit doen.
Het verschil tussen een normale database op het internet en een blockchain is hoe de data opgeslagen wordt. Een blockchain verzamelt informatie in groepen, of blocks. Al deze groepen staan in verbinding met elkaar, maar de groepen worden op verschillende plekken opgeslagen. Hierdoor ontstaat er een netwerk van blocks die samen de blockchain vormen.
Minen
Over de hele wereld wordt dus data verzameld die deel uitmaken van de blockchain. Als je data verzamelt en toevoegt aan de blockchain, ben je aan het minen (oftewel waardevolle elementen verzamelen, zoals in de mijnbouw gebeurt).
In principe kan iedereen met een computer minen, maar het kan ontzettend ingewikkeld zijn omdat je naast data-opslag ook zal moeten coderen.
Minen voegt toe aan de veiligheid van de blockchain, omdat je de informatie zo verder decentraliseert. Hoe meer computers minen, hoe veiliger de data opgeslagen wordt.
Personen die hun computer gebruiken om te minen worden beloond in cryptocurrency.

Crypto Wallet
Een crypto wallet is de plek waar jij je versleutelde wachtwoorden en data bewaart. Hiermee kan je toegang krijgen tot je crypto.
Je bewaart je crypto dus niet in de wallet. Deze staan in de blockchain. Je wallet werkt als overzicht, waarin genoteerd staat welke cryptocurrency je bezit.
Er bestaan verschillende soorten crypto wallets. Online wallets staan in verbinding met het internet, zodat je makkelijk toegang hebt tot je cryptocurrency. Deze wallets zijn echter wel vatbaar voor cyberaanvallen. Als je online wallet gehackt wordt, kan je in één klap al je cryptocurrency kwijt zijn.
Daarom wordt naast een online wallet ook vaak een offline wallet gebruikt. Deze is niet verbonden aan het internet, en kan dus niet gehackt worden. Hierdoor garandeer je de veiligheid van je cryptocurrency.
Geld verdienen met NFT: NFT’s kopen
De aankoop van NFT’s gebeurt allemaal online. Hier zetten we voor je op een rij hoe je NFT’s kunt kopen:
- De cryptocurrency Ethereum wordt voornamelijk gebruikt bij het kopen van NFT’s. Je zult dus mogelijk eerst Ethereum moeten aanschaffen, bijvoorbeeld op een handelsplatform voor cryptocurrency
- Maak je Ethereum (of eventueel een andere crypto) over naar je crypto wallet. Hierdoor heb je toegang tot je cryptocurrency.
- Verbind je crypto wallet met een NFT-marktplaats. Zodra je verbonden bent, kan je gemakkelijk door de collectie van NFT’s bladeren en een aankoop doen.
- Als je een NFT hebt aangeschaft, kan je deze vervolgens overzetten naar je wallet.
Waar koop ik NFT’s?
Je kunt NFT’s kopen op een online marktplaats. Dit is het platform dat je toegang biedt tot de NFT’s die te koop staan.
Er zijn veel NFT-marktplaatsen die verschillende NFT’s aanbieden. Op het moment is de grootste marktplaats OpenSea. Ook kan je ervoor kiezen om naar een marktplaats te gaan die zich specialiseert in specifieke soorten NFT, zoals muziek of digitale kunst.
Deze marktplaatsen zijn de bemiddelaar tussen de koper en de verkoper. Zij zorgen dat de transactie veilig verloopt en er geen fraude gepleegd kan worden. Voor deze diensten worden transactiekosten gevraagd.
Geld verdienen met NFT: NFT’s verkopen
Je kunt vervolgens natuurlijk ook NFT’s verkopen. Dit kunnen NFT’s zijn die je wilt doorverkopen, of NFT’s die je zelf hebt ontwikkeld.
De NFT’s die je bezit staan in je crypto wallet. Deze zul je dus moeten uploaden bij de verkoop.
Als je zelf een digitale token hebt gecreëerd, zal je deze moeten omzetten tot een NFT. Je kunt het bestand uploaden naar de blockchain, waardoor het als NFT genoteerd zal staan.
Waar verkoop ik NFT’s?
Ook bij de verkoop maak je gebruik van een NFT-marktplaats. Zoek de marktplaats die het beste bij je doelgroep past.
Bij de verkoop van NFT’s wordt ook gevraagd voor transactiekosten. Houd hier rekening mee als je de prijs bepaalt.

Wat voor soorten NFT’s zijn er?
In principe kan alles wat digitaal is een NFT zijn. Als er vraag naar is, is het zelfs waarschijnlijk al een NFT. Hier nemen we door welke vormen een NFT kan aannemen:
Muziek
Muzikanten kunnen van hun originele audiobestand een NFT creëren en verkopen. Stel je voor dat jij het originele audiobestand van Hotel California hebt – dat zou ontzettend veel geld waard zijn.
Muziekkenners kunnen dus de NFT-marktplaatsen afgaan om te zoeken naar een nieuwe internationale hit, en een NFT aanschaffen als ze er vertrouwen in hebben dat deze in de toekomst in waarde zal toenemen.
Digitale kunst
Kunstenaars kunnen digitale kunst maken op hun computer, en er vervolgens een JPG of een MP4-bestand van maken. Hierna kan dit makkelijk overgezet worden tot een NFT.
Digitale kunst wordt naast traditionele kunst steeds vaker gezien als een waardevolle vorm van kunst creëren. We leven tenslotte in de 21e eeuw. Als Picasso nog leefde, zou hij waarschijnlijk ook experimenteren met digitale kunst!
Games
Er zijn ook NFT’s die je kunt gebruiken in games. Denk bijvoorbeeld aan de outfits van je virtuele avatar, de wapens die je kunt gebruiken of zelfs een heel nieuw karakter in je game.
Gamers die deze NFT’s bezitten, kunnen vervolgens gebruikmaken van de mogelijkheden die bijvoorbeeld een nieuw wapen biedt. Binnen bepaalde games kunnen dit soort NFT’s erg veel populariteit winnen, en zal je aankoop dus in waarde stijgen.
Video’s
Videoclips zijn een populaire vorm van NFT. Hierbij kan je denken aan belangrijke videofragmenten in vrijwel alle categorieën. Wil je bijvoorbeeld de eigenaar zijn van het videofragment waarop Robin van Persie een goal maakt? Of heb je meer interesse in een nieuwsfragment waarop een belangrijke historische gebeurtenis te zien is? Video NFT’s komen in alle vormen.
Fysieke kunst
Kunstenaars kunnen een digitale kopie maken van hun kunst zoals een schilderij of een foto. Beeldhouwers kunnen zelfs hun kunst omzetten naar een digitaal 3D-programma, om het zo als NFT te kunnen verkopen.
Dit is voordelig voor veel kunstenaars, omdat ze met blockchain geen vertegenwoordiger nodig hebben. Er is dus geen tussenpersoon die de waarde van je kunst bepaalt. Kunstenaars kunnen zelfs auteursrechten instellen, zodat ze een percentage van de winst ontvangen als hun werk wordt doorverkocht.
Verzamelobjecten
Omdat de blockchain ervoor zorgt dat NFT’s een schaars goed blijven, is het ideaal om een collectie van verzamelobjecten te kopen of verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voetbalstickers van vroeger. Hoe zeldzamer de voetballer, hoe meer die sticker waard is.
Met verzamelobjecten maak je het dus aantrekkelijk voor kopers om NFT’s aan te schaffen. Als je een complete verzameling hebt, kan dit veel waard zijn. Ook is het slim om te kopen, omdat je de NFT eventueel kan doorverkopen met winst aan een verzamelaar die wanhopig is om zijn collectie aan te vullen.
Tweets en memes
Als je vaak op het internet zit, zal deze je niet verbazen. Sommige tweets en memes zijn zo legendarisch in de geschiedenis van het internet dat ze als NFT veel waard kunnen zijn. De allereerste tweet van de oprichter van Twitter Jack Dorsey is onlangs verkocht voor drie miljoen dollar!
Influencers op het internet creëren ook memes en tweets om vervolgens als NFT te kunnen verkopen. Omdat ze veel online fans hebben, is er genoeg interesse in dit soort content. Dit maakt het een vrijwel waterdicht verdienmodel, en kunnen ze er een goed zakcentje verdienen.
Virtual Real Estate
Virtual real estate, of virtuele vastgoed, is een manier om een virtueel huis te kopen. Deze kan je inrichten met je NFT bank of je NFT bed. Hierdoor bestaat je virtuele huis uit verschillende NFT’s, wat het extra uniek maakt.
Daarnaast kan je in deze virtuele wereld je eigen avatar maken en vrienden ontmoeten. Hoe succesvoller je bent, hoe meer je geld kunt vragen voor je vastgoed. In de echte wereld is een verbouwing van je huis immers ook een investering.
Voordelen NFT
NFT’s zijn unieke digitale objecten waar door het bestaande systeem makkelijk mee gehandeld kan worden. Omdat alle data in de blockchain staat, kan je bewijzen dat een NFT je eigendom is zonder dat daar aan getwijfeld kan worden. Het is dus een betrouwbaar concept. Andere voordelen van NFT’s zijn:
- Voordelig en snel: NFT’s kunnen redelijk makkelijk aangemaakt worden, en bij de waardeschatting van een NFT komen weinig fratsen kijken. Dit komt door de bestaande NFT-marktplaatsen die het voordelig maken om NFT’s te minten, en te kopen en verkopen.
- Betrokkenheid: naast dat een NFT een kunstwerk kan zijn, is het ook mogelijk voor bedrijven om hun marketing te verbeteren. NFT’s bieden namelijk de mogelijkheid om de betrokkenheid van klanten te vergroten, door bijvoorbeeld exclusieve deals als NFT’s te verkopen of ze de mogelijkheid geven om beloningen te winnen. Dit kan enorm helpen met de herkenning van je merk.
- Klantrelatiebeheer: in tegenstelling tot fysieke producten, kan je NFT’s tracken en hiermee je klanten identificeren. Zo kan je inzicht krijgen in je doelgroep, en je marketing aanpassen om je klanten tevreden te houden, of om je doelgroep te vergroten. Bedrijven die geen NFT’s hebben, betalen grof geld voor deze informatie.
- Potentiële persoonlijke winst: omdat NFT’s afhankelijk zijn van hun unieke status, is het makkelijk voor een individu om exclusieve en beperkte digitale producten mee te verkopen. NFT’s maken het dus makkelijk om winst mee te verdienen.
Nadelen NFT
Hoewel NFT’s veel voordelen hebben, kennen ze ook enkele uitdagingen:
- Fysieke producten zijn nog steeds populairder: hoewel de vraag naar NFT’s enorm is toegenomen, kan het nog steeds niet vergeleken worden met fysieke producten. Over het algemeen kan je met fysiek schilderij bijvoorbeeld nog steeds meer succes en winst genereren dan met digitale kunst.
- Negatieve invloed op het klimaat: het minen en de transacties van NFT’s kosten ontzettend veel energie. Daarom wordt het gezien als een vervuilende industrie die schadelijk is voor het klimaat.
- Schommeling van de prijs: de waarden van NFT’s kunnen ontzettend schommelen. Daarnaast kan het ontzettend snel gaan. Van het ene op het andere moment kunnen je NFT’s een kleine fractie van de aankoopprijs waard zijn.
Investeren in NFT’s moet altijd gebeuren met de juiste kennis en verstand van de markt. Ben je een beginner? Investeer dan niet te snel of te veel, en doe altijd goed research.
Cursus Geld verdienen met NFT
Ben je geïnteresseerd in geld verdienen met NFT’s, maar weet je niet precies waar je moet beginnen?
Moosty Academy biedt een cursus aan dat erg positieve reviews heeft ontvangen. Door deze cursus te volgen, weet je zeker dat je alle informatie hebt die nodig is om succesvol en efficiënt te werk te gaan met NFT’s.
De cursus wordt begeleid door Maarten Oostland (oftewel Moosty), een voormalige werknemer van Google en crypto-enthousiasteling. Hij deelt zijn ervaringen met je, en inspireert je om meer uit de mogelijkheden te halen die NFT’s bieden.
Ben je geïnteresseerd en wil je geld verdienen met NFT? klik dan op onderstaande knop voor meer informatie over Geld verdienen met NFT.
Conclusie Geld verdienen met NFT
Geld verdienen met NFT’s is mogelijk. Talloze mensen verdienen als door het handelen met NFT’s, en het is een toegankelijke markt om in binnen te komen.
Toch zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo heb je bijvoorbeeld goede kennis nodig van cryptocurrency en de blockchain. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten NFT’s waarmee je kunt handelen.
Doe dus altijd goed onderzoek voordat je investeert in een NFT, en maak gebruik van de hulpmiddelen op het internet. Als je goed te werk gaat, kan je binnen no-time je eerste winst maken en geld verdienen met NFT!