De voordelen & nadelen van Bitcoins

Leestijd: 14 minuten

Loop je al een tijdje met het idee rond dat je je geld eigenlijk wel voor je wilt laten werken? Dan is de kans natuurlijk vrij groot dat je oog is gevallen op de Bitcoin en natuurlijk niet voor niets! Wist je namelijk dat er steeds meer mensen de stap nemen om te investeren in Bitcoin? Niet heel gek te bedenken dat je hier, met de juiste kennis en ervaring flink geld mee kunt verdienen. Nu horen we je denken dat is alleen weggelegd voor mensen met een flink vermogen, maar dat is dus absoluut niet het geval.

Toch zijn er natuurlijk ook veel redenen die je misschien aan het twijfelen kunnen brengen of je nu wel of nu juist niet moet investeren in Bitcoin, maar zoals iedere belegging heeft ook het beleggen in Bitcoins zo z’n voor- en ook nadelen. Het is je hoogstwaarschijnlijk vast niet ontgaan dat de koers van de Bitcoin in de afgelopen jaren flink heeft geschommeld. Waar de koers van de één op de andere dag soms met enkele tientallen procenten steeg, daalde deze koers daags erna ook zomaar met een soortgelijk percentage.

Gezien de Bitcoin ontzettend volatiel is afgaande op de voorbije jaren, is het goed om jezelf eens wat verder te verdiepen in de materie. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer de koers door een uitspraak van één of meerdere personen dusdanig kan stijgen of dalen, dit misschien niet de beste keuze is om je volledige vermogen in te investeren. Toch zijn de meningen hierover verdeeld. Is Bitcoin het nieuwe geld? Dit en alle voor- en nadelen van Bitcoins lees je in dit artikel.

voordelen nadelen bitcoin

Wat is Bitcoin?

Alvorens we dieper ingaan op de materie, is het goed te weten wat de Bitcoin is. Hoewel veel mensen pretenderen dit wel te weten, blijkt dit in de praktijk vaak toch niet zo te zijn. De Bitcoin is in principe niets meer dan een digitale munt. Deze digitale munt werkt door de blockchain technologie.

Deze technologie zorgt ervoor dat alle transacties die worden gedaan, als het ware worden opgeslagen in een enorme grote online database. Waar dit bij het overboeken en dus verwerken van transacties met het huidige geldsysteem zoals we dit kennen via de bank gebeurt, is dit dus bij Bitcoins niet het geval.

Je kunt je dus wel voorstellen dat veel banken en ook overheden hier niet om staan te springen. Is dit daarom ook de reden waarom deze technologie wordt gezien als het nieuwe geld van de toekomst? Wat we wel weten is dat Bitcoins op dit moment niet alleen wordt gebruikt als betaalmiddel, maar ook als een product op de financiële markt, waar mensen dagelijks ontzettend veel geld mee te verdienen door in te zetten op koersstijgingen of koersdalingen.

Waar de waarde vandaag de dag een veelvoud is van enkele jaren geleden, is het zelf zo, dat wanneer je 5 tot 10 jaar geleden je geld investeerde, je inleg vandaag de dag zelfs wel 100 keer zoveel waard was geweest. Met een maximaal aantal munten van 21 miljoen, waarvan er nu zo’n 19 miljoen van beschikbaar zijn er natuurlijk ook een heel groot deel voor eeuwig en altijd verloren blijft, kun je je wel voorstellen wat de koers van deze digitale munt de komende jaren zal gaan doen.

De voordelen van Bitcoins

De voordelen & nadelen van BitcoinsWe kunnen ons heel goed voorstellen dat je misschien nog de nodige vragen hebt rondom het investeren in Bitcoins. Uiteraard volledig logisch, maar absoluut niet nodig! We staan namelijk nog steeds aan de vooravond van een technologie die hoe dan ook ons huidige financiële systeem voor altijd zal gaan veranderen. Is het niet nu, dan is het wel over enkele jaren. Het systeem dat banken transacties moeten goedkeuren is simpelweg veel te kostbaar.

Om je een idee te geven welke voordelen Bitcoins allemaal kent, hebben we ze voor je op een rijtje gezet. We zijn er namelijk volledig van overtuigd dat wanneer je je bewust bent van de voordelen en kansen die Bitcoin biedt, je een rooskleurige toekomst tegemoet zult kunnen gaan.

Je transacties zijn anoniem

Waar je een overboeking doet via je bank, dan is je rekeningnummer natuurlijk gekoppeld aan jouw als persoon. Je hebt ooit tijdens het aanvragen van een bankrekening je volledige persoonlijke gegevens moeten overhandigen, zodat er uiteindelijk een rekening voor je kon worden geopend, met een daarbij horende nummer. Dit nummer staat gekoppeld aan jouw als persoon, dus wanneer je een overboeking doet, weten ze direct dat deze van jou afkomstig is.

Met de komst van Bitcoin en alle andere digitale munten, ook wel cryptocurrency’s genoemd, is dit verleden tijd. Dit komt doordat iedere transactie die wordt gedaan, volledig anoniem is. Doordat er wordt gewerkt door de blockchain technologie, is het dus niet nodig een persoonlijk rekeningnummer te openen. De achterliggende technologie zorgt er namelijk voor dat er een volledige database wordt opgebouwd. Hierin worden alle transacties verwerkt, waardoor je dus niet te maken hebt met het hoeven verwerken van persoonlijke gegevens.

Zo hoef je dus nooit bang te zijn dat iemand kan achterhalen welke betalingen je hebt gedaan en welke betalingen je hebt ontvangen. Het is namelijk zo, dat een ‘stukje’ Bitcoin bestaat uit een bepaalde code. Deze code vertegenwoordigt een bepaalde waarde, maar daarover leggen we je later in dit artikel meer uit.

Niet voor niets zijn er steeds meer voorstanders van deze nieuwe manier van het doen van transacties met geld. In het thuis monetaire systeem zijn we natuurlijk volledig afhankelijk van de banken. Wanneer een bank een bepaalde keuze maakt, heb jij deze simpelweg gewoon te volgen. Ze hebben namelijk je volledige vermogen of een deel hiervan in hun beheer. Daarnaast hebben ze ook inzichtelijk hoe jouw financiële situatie eruit ziet en wat je allemaal doet. Kortom, tijd voor wat meer privacy vinden de meesten.

De Bitcoin is volledige gedecentraliseerd

De voordelen & nadelen van BitcoinsWaar we natuurlijk met ons huidige geldsysteem massaal geld kunnen bijdrukken wanneer dit nodig is, is dit met de Bitcoin absoluut niet het geval. Heb jij jezelf nooit afgevraagd, hoe het kan dat de ‘zakken’ van de overheid zo ontzettend diep zijn en dat de staatsschuld van Amerika dagelijks met enkele miljarden blijft oplopen?

Er kan dus helemaal zelf door de overheid worden bepaald hoeveel geld er wordt bijgedrukt. Je kunt je dus wel voorstellen wat dit doet met de waarde van ons geld. Juist dat wordt steeds minder waard. Door massaal geld bij te drukken, worden bepaalde ‘potjes’ gecreëerd, waardoor een groot deel van de mensen geholpen denkt te zijn, terwijl dit in werkelijkheid dus absoluut niet het geval is.

Het grote voordeel van Bitcoins, is dat het systeem volledig gedecentraliseerde is. Dat wil dus zeggen dat er geen echte eigenaar is van deze munt. Uiteraard doen er zich wel allerlei verhalen te ronde over een eventuele oprichter genaamd Satoshi Nakamoto, maar daarvoor is tot op de dag van vandaag nog altijd geen sluitend bewijs. Doordat er geen eigenaar is en het systeem door ‘ons’ allen wordt bestuurd, is er niemand die de macht kan grijpen en bepaalde zaken naar zijn of haar hand kan zetten.

Daarnaast is het goed om te weten dat zoals we al eerder benoemde en in navolging op het feit dat de overheden massaal geld bijdrukken, is dit met bitcoins niet het geval. Er zijn namelijk maximaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar, waarvan er nu iets meer dan 19 miljoen in omloop zijn. Zodra ook de overige 2 miljoen Bitcoins in omloop zijn, kan er niet meer worden bijgemaakt. Juist dit maakt het dat de Bitcoin zo ontzettend uniek is in tegenstelling tot het huidige systeem zoals we dit nu kennen.

De koers van de Bitcoin heeft geen limiet

Je hebt ze vast wel eens gehoord, die mensen die zeggen ooit een Bitcoin te hebben gekocht voor enkele euro’s of zelfs centen. Waar de prijs van de Bitcoin enkele jaren geleden inderdaad op dit niveau lag, is dit vandaag de dag natuurlijk een heel ander verhaal. Toch neem dat niet weg, dat de Bitcoin door de ongekende populariteit en het maximale aan Bitcoins van 21 miljoen stuks tot ongekende hoogte kan stijgen.

Er zijn zelfs modellen die voorschrijven dat de koers binnen afzienbare tijd de grens van 100.000 dollar kan passeren. Voor veel mensen natuurlijk een rare gedachten, maar we zijn er natuurlijk met een koers van bijna 65.000 dollar al heel dicht bij in de buurt geweest. Voor de mensen die in 2008 vlak voor de eerste significante stijging riepen dat het mogelijk was, is het ook uitgekomen, dus waarom nu niet?

Het grote voordeel is dus dat door de beperkte hoeveelheid munten, de populariteit van de technologie en de hebzucht van veel mensen ook de komende jaren nog heel veel kansen zijn om ook met kleine bedragen flink geld te kunnen verdienen aan deze digitale munt.

Transacties gaan razendsnel

bitcoins altcoinsGelukkig is dit tegenwoordig bij veel banken niet meer het geval, maar kun je je nog herinneren dat wanneer je geld overmaakte, je hier vaak een dag op moest wachten? Nog erger was het, wanneer je dit in het weekend deed. Dat is natuurlijk helemaal niet meer van deze tijd. Met de Bitcoins is dit verleden tijd. Doordat je namelijk niet te maken hebt met een tussenpartij, zoals in deze de bank, kunnen transacties direct worden verwerkt.

Dit biedt dus vooral grote bedrijven de mogelijkheid om ontzettend veel transacties in één keer te kunnen doorvoeren. Hoewel het vaak met enkele transacties direct op de rekening van de begunstigde staat, is dit met een bulk transactie vaak nog altijd niet het geval.

Je hebt geen transactiekosten

Als we gaan kijken naar de kosten die je maandelijks betaald voor het ‘mogen’ houden van een rekening bij een willekeurige bank, dan zien we dat dit bedrag natuurlijk de afgelopen jaren schrikbarend hoger is geworden. Waar we begonnen met enkele euro’s per jaar, zitten de meeste banken inmiddels al snel op enkele euro’s per maand. Het vervelende is, is dat we hier simpelweg helemaal niets tegen kunnen doen. We zijn toch genoodzaakt een bankrekeningnummer te hebben voor het doen en ontvangen van transacties.

Dit is dus exact de reden waarom het huidige systeem volgens veel mensen volledig op de schop moet. Het kan namelijk niet zo zijn dat een bank kan besluiten dat de kosten voor het uitvoeren van een transactie ineens een stuk duurder wordt, terwijl je genoodzaakt bent dit te accepteren. Uiteraard kun je ook overstappen naar een andere bank, maar de kans dat deze exact hetzelfde doet, is natuurlijk vrij groot.

De nadelen van Bitcoin

Naast de vele voordelen, is het natuurlijk goed om altijd kritisch te blijven. Het is natuurlijk nog een technologie die nog lang niet door iedereen is geaccepteerd, maar wat is hier nu eigenlijk de onderliggende reden van? We zijn hier voor je ingedoken en kwamen tot de onderstaande bevindingen.

De veiligheid van Bitcoins wordt in twijfel getrokken

Eén van de grootste nadelen wat mensen benoemen als het gaat over de Bitcoin dat is toch wel het stukje veiligheid. Vooral met de verhalen in het verleden waar voor miljoenen aan Bitcoins zijn gestolen, zijn veel mensen erg huiverig geworden. Waar het geld op onze spaarrekening tot 100.000 euro gegarandeerd is verzekerd, geldt dit natuurlijk voor het vermogen in Bitcoins niet.

Wanneer je Bitcoins hebt, dan staan deze niet zoals bij ons ‘normale’ geldt op een rekening, waar alleen jij toegang tot hebt met onder andere je internetbankierenapp en je pasje. Het is als het ware een stukje code, waarmee jij je Bitcoins op een veilige manier kunt opbergen. Uiteraard kan het om wat voor reden dan ook voorkomen dat jij deze code verliest of vergeet. Vergeten is daarnaast een lastige, want alleen het onthouden al zal je weken zo niet maanden kosten door de combinatie van cijfers en letters. Ben je deze code kwijt, dan kan niemand je helpen en kun je fluiten naar je vermogen.

Crypto wallet

crypto hardware walletEen andere manier op je Bitcoins en daarnaast ook andere munten veilig op te kunnen slaan, is door het gebruik van een zogeheten wallet.  Dit kan op twee manieren. Allereerst kun je je geld bij een exchange laten staan, echter is er dan nog altijd de kans dat het van je wordt gestolen. We kennen vast allemaal wel de verschillende verhalen waarbij duizenden mensen alles wat op hun wallet bij de exchange stonden zijn kwijtgeraakt. Met kleinere bedragen is dit prima te doen overigens.

Ook kun je kiezen voor een ‘hardware’ wallet. Je zet het geheel dan als het ware op een USB-stick. Er kan dan niemand anders bij, gezien het feit dat je ze in feite ‘offline’ hebt gehaald. De kosten voor een wallet variëren zo tussen de 50 en 150 euro, maar is zeker het overwegen waard. Lees in mijn artikel Top 5 beste crypto hardware wallets meer over hardware wallets.

De volatiliteit van de koers

De koers van de Bitcoin is natuurlijk de afgelopen jaren niet erg stabiel gebleken. Dit is voor veel mensen een nadeel, maar een grote groep mensen ziet dit juist als een enorme kans. Wel is het zo, dat de Bitcoin in tegenstelling tot ‘normale’ aandelen natuurlijk geen onderliggende waarde heeft. Waar je bij een bedrijf door middel van verschillende formules kunt uitrekenen wat een gezonde koers is voor een aandeel, kan dit bij de Bitcoin niet.

Doordat de Bitcoin geen onderliggende waarde heeft, is er dus ook geen prijskaartje aan te hangen en kan het dus heel goed zijn dat de koers met enkele tientallen procenten per dag schommelt. Het is dus ondenkbaar dat jij je vermogen binnen afzienbare tijd gigantisch ziet stijgen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat het vermogen enorm inzakt. Zeker iets om rekening mee te houden dus.

Niet geaccepteerd door overheidsinstanties

Het grootste nadeel van Bitcoins op dit moment wat verdere groei in de weg staat, is dat overheden het geheel waar mogelijk proberen tegen te houden. De voornaamste reden is natuurlijk dat de overheden nu de volledige macht hebben over het huidige monetaire systeem. Deze Centrale Banken worden namelijk door de overheid zelf aangestuurd. Beetje vreemd, vind je niet?

Ergens is het dus ook wel logisch dat de overheden er niet op zitten te wachten dat de Bitcoin en vooral de blockchain technologie voet aan wal krijgt. Dit zou betekenen dat ze de macht (deels) uit handen moeten geven, waardoor ze niet meer kunnen sturen. Onder andere hierdoor zijn de overheden uiterst voorzichtig met de aanvaarding rondom de munt en blokkeren ze waar mogelijk zoveel mogelijk potentiële geldstromen die hiermee gemoeid gaan.

Dit is natuurlijk ontzettend zonde, want als we gaan kijken naar de ontzettende kansen die deze technologie biedt, is het zeker iets voor de overheid om serieus over na te denken. Zo kan geld namelijk volledig worden geprogrammeerd. Om een voorbeeld te noemen, kan het geld een dusdanige codering mee worden gegeven dat bijvoorbeeld de zorgtoeslag enkel en alleen kan worden gebruikt voor het betalen van je zorgpremie. Dit zorgt ervoor dat mensen niet op de 20e hun toeslagen ontvangen en dit alvorens het betaald moet worden ergens anders aan hebben uitgegeven. Maar zitten overheden hier eigenlijk wel op te wachten?

Is het verstandig om te investeren in Bitcoins?

bitcoin investerenNa het lezen van de voordelen en nadelen van Bitcoins hopen we je enigszins inzicht te hebben kunnen geven in de heel veel kansen die het je biedt. Hoewel er ook nadelen verbonden zijn aan de Bitcoin, is het goed om voor jezelf te bepalen of iets voor je is. Wel kunnen we je met zekerheid zeggen dat het systeem en de techniek waarop Bitcoin draait een revolutionaire technologie is, die binnen een periode van enkele jaren zeker breder zal worden ingezet.

De vraag of het verstandig is om te investeren in Bitcoin dat is een vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden. Uiteraard kunnen we je wel aangeven hoe wij hierin staan. Dat zullen we dus ook doen. Als je het ons vraagt of het verstandig is om te investeren in Bitcoins, dan is het antwoord volmondig, ja! Dit komt doordat we aan de vooravond staan van een wereldwijde aanvaarding.

Daarbij komt dat je met een maximaal aantal munten van 21 miljoen niet eens voldoende hebt om iedere miljonair er één te laten kopen, waardoor het op de lange termijn steeds lastiger wordt om er één in je bezit te krijgen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe de koers zich dan verder ontwikkeld.

Hoe kan ik beginnen met investeren in Bitcoins?

Ben jij na het lezen van deze voordelen en natuurlijk ook nadelen van Bitcoins enthousiast geworden en wil jij beginnen met investeren? Dan is dat natuurlijk supergaaf! De kans dat je hier op lange termijn leuke resultaten mee weet te behalen is namelijk zelfs al met een klein bedrag heel goed mogelijk.

Wel is het verstandig dat je weet wat je doet. Je doet er daarom dus ook goed aan om niet direct te beginnen met investeren in Bitcoins, maar eerst te investeren in jezelf. Dit kun je op allerlei verschillende manieren doen. Het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten, omdat de populariteit blijft stijgen. Doordat jij in een vroegtijdig stadium weet aan te haken, zorg je ervoor dat je direct vanaf het begin de explosieve groei meemaakt, wat er op lange termijn voor zorgt dat je rendement natuurlijk vele malen hoger is!

Tip: Lees ook mij artikel 10 manieren om geld te verdienen met bitcoin

Volg een goede cursus

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch zien we te vaak dat mensen zonder enige kennis de financiële markt betreden. Uiteraard is dit prima om te doen, maar realiseer je wel dat dit de nodige risico’s met zich meebrengt. Vooral gezien het feit dat de Bitcoin natuurlijk de nodige koersschommelingen kent, die jij zonder de juiste kennis niet van tevoren zult herkennen.

De kans dat je dan een flink deel van je vermogen verliest, die is natuurlijk ontzettend groot. Door het volgen van een goede cursus, zoals de Crypto Masterclass, leer je niet alleen gevaren te herkennen, maar wordt je ook stap voor stap uitgelegd hoe jij succesvol kunt beginnen met beleggen in Bitcoins.

Dus wil jij je eerste stap zetten naar een financieel aantrekkelijker leven en dus succesvol investeren in Bitcoins en allerlei andere cryptocurrency’s, dan is het belangrijk om eerst te investeren in jezelf, want we kunnen je verzekeren, deze investering verdien jij binnen no-time weer terug!

Tip: Lees mijn artikel Top 3 Beste Crypto Cursussen in Nederland & België en ontdek wat de beste crypto cursus voor jou is.

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet. Wij verkopen de producten die op deze website staan niet zelf, maar wij promoten deze voor de partners waar wij mee samenwerken.