Tegenwoordig kun je yoga ook gewoon thuis doen, je hoeft niet perse naar een yogaschool. De cursussen van Happy with yoga kunnen je daarbij prima helpen. Deze zijn er speciaal op gericht om zelf thuis yoga te doen. En het is ook nog eens veel goedkoper dan wanneer je lessen neemt bij een yogaschool. In dit artikel geeft ik je 5 tips waar je op moet letten als je zelf thuis yoga gaat doen.
Een weg naar een mindful leven kan ook yoga zijn. Een mindful leven is een bewust leven. Je bent in het hier en nu en minder aan het piekeren. Dat is in deze tijd misschien ook wel een voordeel, aangezien we ook allemaal wel eens een soort van stil staan. Hoe ga je ervoor zorgen dat je minder stress hebt, gelukkiger bent en misschien zelfs gezonder wordt? Dat kan door te beginnen met yoga. Maar hoe doe je yoga thuis?
Je begint natuurlijk met een fijne en rustige plek in huis waar je de yogamat kunt wegleggen. Er zijn veel verschillende soorten oefeningen. Zo zijn er ontspannende houdingen, maar ook oefeningen om afstand te nemen. Zoals een serie vooroverbuigende oefeningen. Hierdoor kun je dingen loslaten. Of misschien wil je wat meer fysieke houdingen doen omdat je energie over hebt.
Maar wat doe je? En hoe voorkom je dat je blessures oploopt?
Thuis yoga doen

Er zijn veel plaatsen waar je yoga kunt doen zoals in een sportschool of in een yogastudio maar je kunt yoga ook gewoon thuis doen. Thuis yoga doen heeft zo zijn voordelen. Ten eerste bespaar je geld, immers lessen bij een sportschol of yogastudio zijn best wel prijzig. Ten tweede, je hoeft geen afspraak te maken.
Ja kan zelf thuis yoga doen wanneer je dat wilt, op ieder moment wanneer het jouw het beste uitkomt. Het enige wat je nodig hebt is een ruimte thuis waar je de oefeningen kan doen en wat yoga accessoires zoals een yogamat, yogariem of een yogablok.
Je kan thuis het beste kiezen voor een ruimte waar je rust hebt zodat je thuis rustig de oefeningen kan doen zonder dat je lastig gevallen wordt. Een plek waar je geen afleiding hebt zodat je je echt kunt ontspannen.
Je moet ook genoeg ruimte hebben want bij yoga ga je bewegen, je ruimte moet wel groter zijn dan je yogamat zodat je je goed kunt bewegen en makkelijk de oefeningen kunt doen.
Ook kan je de sfeer nog wat gezelliger maken om beter in de stemming te komen. Zo kan je bijvoorbeeld kaarsjes of wierook aansteken en het licht wat dimmen of een rustig muziekje opzetten.
Wat heb je nodig om zelf thuis yoga te doen?
Om zelf thuis yoga te doen heb je wat accessoires nodig, dit hoeft niet duur te zijn. Hier op Fitapgina.nl bespreek ik verschillende yoga accessoires en heb daar ook leuke aanbiedingen bij.
Het is wel belangrijk dat je de juiste yoga accessoires kiest zodat je de oefeningen zo goed mogelijk kan doen. Het eerste wat je nodig hebt is een goede yogamat. Je mat is de basis voor je yogasessie. Deze moet een goede ondersteuning geven en grip.
Er zijn verschillende soorten yogamatten, welke je nodig hebt hangt af van welk niveau je hebt, welke soort yoga je doet, want er zijn veel yoga soorten, en ook van je eigen wensen.
Als je een beginnende yogi of yogini bent kun je kiezen voor een sticky yogamat. Dit is een mat die, zoals de naam al aangeeft, een beetje plakkerig is. Het grote voordeel van zo’n mat is dat je stevig staat en niet gauw uitglijdt. Een goede grip is belangrijk want als je uitglijdt kun je je oefeningen niet goed doen en dat zou zonde zijn. En je voorkomt ook blessures hiermee.
Een yogariem is handig om de juiste houding aan te nemen, met de riem blijf je in die houding. Ook een yogablok kan je gebruiken om de oefeningen beter te kunnen doen. Met een yogadeken kun je je warm houden, je kan ook yoga kleding kopen of gewoon zelf iets makkelijks aan doen waarin je je makkelijk kunt bewegen.
Als je je iets meer wilt ontspannen en misschien ook aan meditatie wilt doen kun je daarvoor een meditatiekussen kopen.
Begeleiding bij zelf thuis yoga doen
Als je zelf thuis yoga gaat doen moet je wel weten wat je moet doen. Via internet zijn er tegenwoordig allerlei yogakanalen te vinden en ook voor je smartphone zijn er apps als Daily Yoga en Yogifi. Bij deze kanalen en apps moet je nog wel dingen zelf uitzoeken.
Als je echt een goede begeleiding wil hebben is de stap voor stap cursus van Happy with yoga een aanrader. Dit is een cursus voor beginners waarin alles duidelijk stap voor stap uitgelegd wordt. Er zijn ook video’s waarop de oefeningen uitgebreid voor gedaan worden.
Daarnaast krijg je bij deze yoga stap voor stap cursus ook begeleiding van 2 professionele yogadocenten die allebei heel veel ervaring met yoga hebben. Natuurlijk kun je ook vragen aan hun stellen.
Mocht je interesse hebben in deze cursus kun je je via onderstaande link aanmelden. Ik heb ook een uitgebreide review of deze cursus geschreven.
Lees mijn stap voor stap cursus van Happy with yoga review of meld je aan voor deze cursus.

Vijf tips, hoe yoga thuis te doen
Tip 1: Let op je adem
- Het is belangrijk altijd op je adem te letten. Het is bij yoga belangrijk dat je je lichaam en geest in de juiste balans brengt. Je moet je bij de oefeningen ook op je geest focussen iets wat je bij gewoon gym niet doet. Een juiste ademhaling is hierbij belangrijk.
- Wanneer adem je in en wanneer uit? Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat je inademt op het moment dat je het lichaam strekt. Of bewegingen waar je jezelf groter mee maakt.
- Blijf tijdens de oefeningen focussen op je ademhaling. Dit is een meditatie op zich en maakt je geest rustig. Als je bijvoorbeeld een beweging maakt waarbij je zelf kleiner maakt, naar het lichaam toe dus, moet je uitademen. Je ademhaling gaat dus met de oefening mee. In een goede yogacursus zoals de stap voor stap beginnerscursus van Happy with yoga wordt dit duidelijk uitgelegd.
Tip 2: Houd het haalbaar
- Een veel gebruikt excuus voor van alles is: “Ik heb geen tijd”. Natuurlijk heb je wel tijd. Je kan beter iedere dag 10 minuten yoga doen dan één keer per week twee uur. Zorg dat het in jouw schema past.
- Wat ook vaak helpt is een vast tijdstip kiezen. Bijvoorbeeld in de ochtend voor je naar je werk gaat of juist ’s avonds voor het slapengaan. Het tijdstip bepaald ook welke oefeningen je doet.
Tip 3: Start met een warming-up
- Een warming-up bestaat uit eenvoudige dynamische oefeningen. Denk aan poses waarbij je vooroverbuigt of oefeningen waarbij je de armen en benen optilt.
- Je kan ook beginnen met het liggen op je rug. Veel mensen ervaren dit als een ontspannende houding. Je tilt dan vanuit het liggen bijvoorbeeld je benen en armen op. Dan ga je van ontspanning naar inspanning. Voor je omhoog komt kun je de knieën optrekken naar de borst. Rol dan van voor naar achter over de wervelkolom, hiermee warm je de rug op.
- Met welke oefeningen je ook begint, dynamisch is het sleutelwoord. Je voert verschillende houdingen uit op het ritme van je in en uitademing.
- In de volgende fase ga je beginnen met klassieke yogahoudingen. Je kan ze statisch (langer aanhoudend) of dynamisch uitvoeren. Als je voor statisch kiest hou dan ongeveer zes ademhalingen de oefening vast. Mocht je merken dat je ademhaling versneld of je voelt ergens pijn of onrust kom dan uit die houding. Daarna kun je het beste een tegenhouding doen.
Tip 4: Kies een vaste volgorde
- Er zijn verschillende indelingen bedacht voor welke oefening je eerst doet en welke laatst. Begin van hoog naar laag. Het hoofd is in het begin hoog en later laag. Dus je begint bijvoorbeeld met staande houdingen en eindigt met omgekeerde houdingen.
- Doe na een houding ook een tegenbeweging, het liefst een dynamische. Je lichaam weet zelf wat het prettig vindt.
- Rust tussen de houdingen door steeds even uit. Dit kan in bijvoorbeeld de lijkhouding. Je ligt op je rug, totaal ontspanningen met je handpalmen naar boven wijzend. Ook kun je kiezen voor de kindhouding. Blijf hier zes tot twaalf ademhalingen.
Tip 5: Hoe eindig je?
Je eindigt een yogasessie altijd met een totale ontspanning, oftewel de lijkhouding. Zoals hierboven al omschreven ga je op je rug liggen met je handpalmen naar boven en voeten iets uit elkaar. Je probeert alles los te laten en je dus totaal te ontspannen. Als dit lastig is kun je alle spieren in je lichaam even aanspannen en daarna laat je alles weer los. Probeer deze houding ongeveer tien minuten aan te houden.
En zo kun je zelf yoga thuis doen, natuurlijk is er ook een andere manier. Je kan bijvoorbeeld een thuis cursus doen, dan hoef je zelf niet na te denken over hoe je dit moet aanpakken. Het wordt dan gewoon duidelijk uitgelegd en je laat je leiden door iemand die er veel verstand van heeft.
Deze Yoga Challenge heb ik bij gedaan One Yoga Thailand, maar je kunt deze oefeningen ook gewoon thuis doen.